2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elítélték Kodela Lászlót

A hivatali befolyással üzérkedés bűntette alól felmentette, adócsalás miatt azonban 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 2,4 millió forint pénzbüntetésre ítélte pénteken első fokon a Fővárosi Bíróság Kodela Lászlót, a Miniszterelnöki H
2008. június 20. péntek 15:52 - Hírextra
A volt helyettes államtitkárt a bíróság a büntetőjogi hátrányok alól előzetesen mentesítette.
A vád szerint Kodela László - aki 2002 májusától egy éven át volt helyettes államtitkár - ígéretet tett Kulcsár Attilának arra, elintézi, hogy a K and H Equities Rt. által 2002 márciusa után tett, pénzmosás gyanújára utaló bejelentések ügyében ne induljon rendőrségi eljárás. E vádpont alól a bíróság felmentette Kodela Lászlót.

Az ítélet indoklása szerint a bíróság nem talált sem okirati bizonyítékot, sem tanúvallomást, ami kétséget kizáróan alátámasztaná a Kulcsár Attila által elmondottakat, ami a vád alapja volt; a bíróság szerint Kulcsár Attila "vallomásának hitelt érdemlőségéhez kétség fér". A bíróság szerint életszerűtlen az is, hogy - amennyiben Kulcsár Attila már márciusban tudta, hogy pénzmosás-gyanús ügyeletekről tett bejelentést a brókercég - miért várt nyárig, hogy módot keressen az eljárás megakadályozására.

A bíróság szerint tehát nem merült fel bizonyíték arra, hogy a volt helyettes államtitkár elkövette volna a hivatali befolyással üzérkedést.

Az ügyészség fellebbezést jelentett be Kodela László bűnösségének megállapítása érdekében, Kodela László és ügyvédje tudomásul vette a bíróság ítéletét ebben a vádpontban.

Adócsalás miatt azért állt bíróság előtt Kodela László, mert a vádhatóság szerint mintegy 18 millió forintos bevételkiesést okozott az államnak. A vád szerint Kodela László Kulcsár Attila ügyfeleként pénzt fektetett be a K and H Equities Rt.-nél, illetve annak jogelődjénél, és Kulcsár Attila valótlan tartalmú portfólió-kimutatásokat adott át a vádlottnak, azt a látszatot keltve, hogy a befektetés nyereséges. Később azonban figyelmeztette Kodela Lászlót, hogy szabálytalan tevékenysége miatt a befektetése valójában veszteséges, ezért azt tanácsolta, hogy ügyfele vegye ki a pénzét a brókercégből.

Az ex-bróker ígéretet tett arra, hogy a beígért hozamokat kártalanításként készpénzben ki fogja fizetni a volt MeH-államtitkárnak, és később 35 millió forintnak megfelelő valutát - 100 ezer eurót és 100 ezer amerikai dollárt - adott át Kulcsár Attila Kodela Lászlónak, aki azonban ezt a bevételt nem szerepeltette az adóbevallásában, és így nem fizetett be mintegy 18 millió forintot az államnak. Kodela László évekkel később egy önrevízió után befizette az adótartozást.

A bíróság szerint életszerűtlen volt Kodela László védekezése, miszerint nem tudta, hogy adóznia kell a Kulcsártól kapott valuta után. A bíróság úgy ítélte meg: a vádlottnak tudnia kellett, hogy a Kulcsártól kapott valuta biztosan nem az értékpapír-számlájáról származik, az nem lehet a befektetésének a hozama. Emellett - mivel Kodela Lászlónak máshol is volt befektetése - látnia kellett szabályszerű portfólió-kimutatásokat, így fel kellett volna tűnnie, hogy a Kulcsártól kapott kimutatások értelmetlenek.

A bíróság szerint tehát Kodela László szándékosan titkolta el az adóhatóság elől ezt a jövedelmet, így megállapította az adócsalást. Ezért 1 év, 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre és 2,4 millió forint pénzbüntetésre ítélte, valamint kiadta számára a korábban zárolt ötmillió forintot.

A vádlott és védője felmentés érdekében fellebbezett. Az ügyész pedig a börtönbüntetés idejének növelésért, a próbaidő felfüggesztése ellen, a zárolt pénz elkobzására és az előzetes mentesítés mellőzésére fellebbezett. Az ügy a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Bűnügy témában
Ön mivel büntetné a halált okozó ittas vezetést?
Azzal amit okoz: halállal
Életfogytiglan
Tíz lév letöltendő
Néhány év elég
Jogosítvány örökös elvétele
Nem büntetném
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását