2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kaliforniában debütál az új hidrogéncellás Honda

A világon először Kaliforniában jelenik meg néhány héten belül a Honda vadonatúj, hidrogéncellás sorozatgyártású autója, az FCX Clarity. A legígéretesebb fejlesztésű környezetkímélő kocsit - a harmadik generációs hidrogénmeghajtású modellt - havi 600 doll
2008. június 18. szerda 07:49 - Hírextra
A japán gyártó idén csak néhány tucat Clarityt szállít, egy éven belül pedig várhatóan 200 darabot állít elő.

Hollywood máris odavan a zöld autóért, amely lényegében csak vizet bocsát ki melléktermékként, vagyis zéróemissziójú. A legelső ügyfelek között van Jamie Lee Curtis és Laura Harris színésznő, Ron Yerxa producer, továbbá Jon Spallino és Jim Salomon üzletemberek.

A tömeggyártás felfutásának a legfőbb akadálya a hidrogénkutak hiánya, kutak nélkül ugyanis kereslet sincs. A Honda FCX Clarity azért éppen Dél-Kaliforniában debütál, mert ott már létezik néhány kút. A Honda máris 50 ezer internetes rendelést kapott, de egyelőre csak azoknak szállítanak, akik Torrance, Santa Monica és Irvine városok körzetében, a hidrogénkutak közelében laknak. Japánban csak ősztől kerül piacra az új modell.

A gyári adatok szerint az FCX Clarity egy feltöltéssel 450 kilométer megtételére képes, s fogyasztása a jelenlegi hibrid autókénál is jobb, 74 mérföldet tud megtenni 1 gallon gázzal (ez 3,1 literes 100 kilométerenkénti fogyasztásnak felel meg). A kocsi 160 kilométeres óránkénti végsebességnél is szinte zajtalanul suhan, a 100 kilométeres óránkénti sebességet kevesebb mint 9 másodperc alatt éri el.

A Honda 16 éve kísérletezik üzemanyacellás autókkal, valószínűleg több millió dollárt költött fejlesztésre. Az első benzin-elektromos hibridmodellel a Honda jelent meg az amerikai piacon, ez volt a futurisztikus külsejű Insight, amelyből ma is fut néhány az utakon. A Toyota azonban sikeresebb volt, májusig 1 millió darabot értékesített saját hibridjéből, a Priusból. A Honda a kereslet hiányában be is szüntette az Insight és egy másik vegyes üzemmódú modell, az Accord hibrid gyártását.

A keddi The New York Times értesülése szerint egy Honda FCX Clarity előállítási költsége ma még több százezer dollár, de a Honda reményei szerint a tömeggyártással ezt az értéket 100 ezer dollár lehet majd szorítani.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását