2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nem átverés az árverés!

Szerencsét hozott a Honterus Antikváriumnak a péntek 13. dátum, az évad utolsó könyvárverése sikeresen bonyolódott. Az 550 tétel nagy része elkelt, a legtöbbjét kikiáltási áron felül, két-háromszoros licitemelkedéssel vitték el.
2008. június 14. szombat 17:00 - Hírextra

A legdrágábban a 15 éves háborúról és következményeiről szóló, számos magyar vonatkozást tartalmazó Ens Caspar-mű kelt el. Az 1627-ben Kölnben megjelent, 78 rézmetszettel díszített könyvért megadták a 400 ezer forintot.

Sokan, köztük három telefonon licitáló, akarták megvenni Vörösmarty Mihály összes munkáit, amelyet 1884-1885-ben Gyulai Pál rendezett nyolc kötetbe. Az 50 ezer forintról indított szép állapotú sorozatért 220 ezer forintnál koppant a kalapács.

Más gyűjteményes vagy összes műveket tartalmazó sorozatokat is szívesen vásároltak. A nyolc kötetes Arany János összes 130 ezer forintért, a három kötetbe gyűjtött Berzsenyi Dániel összes művei 60 ezer forintért, egy első kiadású, 1847-es, Petőfi Sándor Összes költeményei 55 ezer, míg egy későbbi Petőfi összes 12 ezer forintért talált gazdát. Eötvös Józseftől a Karthausi két kiadásban, A XIX. század uralkodó eszméinek befolyása az államra, valamint költeményei és elbeszélései külön-külön tételként 20 és 46 ezer forinton keltek el.

Márai Sándor három kötete közül a Hincz Gyula rajzaival illusztrált Kaland című színművet vették meg 95 ezer forintért. Karinthy Frigyes Így láttátok ti - a háborús irodalom karikatúrája című könyvét Schöpflin Aladárnak dedikálta. Ezért az első kiadású könyvért kikiáltási árának több mint ötszörösét, 140 ezer forintot adtak. Krúdy Gyula Tótágasának dedikált első kiadása is elérte a 100 ezer forintot.
Széchenyi István főművei mindig kelendők. Most a Hitel, a Világ és a Stádium első kiadásban 95 és 95, valamint 100 ezer forintra ment fel.

Brehm Az állatok világa "nagy művének magyarba átültetett kiadása" tíz kötetben 130 ezer forintot ért. Diószegi Sámuel és Fazekas Mihály Magyar fűvészkönyve az első magyar nyelvű növényhatározó. Az egyetlen, 1807-es kiadás egyik példányáért 70 ezer forintot fizetett valaki.

A történelmi sorozatokból a tíz kötetes Erdély öröksége duplázta meg kikiáltási árát 60 ezer forintra. Egy akadémiai kiadvány, az 1885 és 1863 között megjelent Magyar történelmi tár 12 kötete 110 ezer forintos leütésen végzett.

Husz János összegyűjtött írásainak 1558-as nürnbergi kiadása 130 ezer forintért kelt el. Pázmány Péter katolikus vitairata 1775-ből 110 ezer forintos leütést ért meg.

Alacsonyra árazták a kultúrtörténeti értékű vintázs fotókat. Így aztán jóval megemelt áron vették meg őket. Rónai Dénes Móricz Zsigmond portréját 6 ezer forintról csaknem tízszeresére, 55 ezer forintra licitálták. Erdélyi Mór Augusta főhercegnőről készült felvételét 12 ezer forintért, egy dedikált Lehár Ferenc-portrét 24, egy Füst Milán-arcképet 16 ezer forintért vitt el a szerencsés gyűjtő.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását