2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Emlékkiállítás Moszkvában

Dmitrij Alekszandrovics Prigov európai költői estjeiről készült fotósorozat látható a Moszkvai Magyar Kulturális Központ kiállítótermében: ezzel az eseménnyel zárul "A kultúrák közti párbeszéd éve" első szakasza.
2008. június 13. péntek 20:58 - Hírextra
A kiállítás az Orosz Kulturális Minisztérium és más fontos moszkvai intézmények által a költő tiszteletére szervezett Prigov-emlékfesztivál egyik fő eseménye (www.ncca.ru).

"A moszkvai Magyar Kulturális Központ felzárkózott a legdivatosabb moszkvai kortárs művészeti színterek közé" - mondta a megnyitón Vitalij Pacjukov, az Állami Kortárs Művészeti Központ kurátora.

Dmitrij Alekszandrovics Prigov, a tavaly nyáron elhunyt, Magyarországon is jól ismert és közkedvelt költő, képzőművész, performer és művészetteoretikus 1989-2006 közötti európai költői estjeiről, kiállításairól és előadásairól a Kölnben élő Natalia Nyikityina fotóművész készített fotósorozatot, amelyet a moszkvai magyar kulturális központ SzkladArt kiállítótermében láthatnak az érdeklődők augusztus 3-ig.

Az épp egy éve megnyílt különös kiállítótér, ahol az első bemutatón Havadtőy Sámuel "Játszma" című sorozata szerepelt, Dmitrij Prigovnak is nagyon megtetszett: "Milyen jó performanszokat lehet majd itt csinálni" -, mondta, de kívánsága már csak nélküle valósulhatott meg.

A kiállításra eljött sok egykori alkotótársa, barátja: a költő Lev Rubinstein, az irodalomtudós Alekszandr Zsolkovkij, Ivan Csujkov, Igor Makarevics és más képzőművészek, a non-konformista orosz művészet élő legendái. Dmitrij Prigov számos alkalommal lépett fel közös költői esten, közös performansz-programban Szilágyi Ákossal is: kettősük a kiállításon videofelvételen jelenik meg.

A sokfelé ágazó kulturális dialógus június 11-étől Moszkvában a 3. Nemzetközi Nyitott Könyvfesztivállal folytatódik, amelyen, a hagyományokhoz híven, ott lesznek az oroszul megjelent magyar könyvek is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását