2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Palóc búcsú Herencsényben

Palóc búcsút szerveznek a Nógrád megyei Herencsényben július 5-én; a falu legnagyobb ünnepén több ezer ember részvételére számítanak - tájékoztatta az MTI-t az egyik szervező.
2008. június 12. csütörtök 22:16 - Hírextra
Pekár István elmondta: a herencsényi Gyürky-hegyen 2005-ben állították fel a Palócok Vigyázó Nagykeresztjét, és abban az évben szervezték meg először a palóc búcsút a palóc nép összetartozásának erősítése céljával.

A hat vármegyében elhelyezkedő palóc tájcsoportot országhatár vágta ketté a XX. században. Magyarországon és Szlovákiában mintegy 7-800 ezer palóc őrzi gyökereit.

A búcsún évről-évre több tucat, a határon túlról érkező palóc falu is képviselteti magát.

Pekár István ismertette: a résztvevők együtt vonulnak fel a kereszthez, a falvak szervezett csoportjai egymást követik a herencsényiek után, az egyes csoportokban elöl haladnak a népviseletesek.

A Palócok Vigyázó Nagykeresztje előtt Beer Miklós váci megyéspüspök celebrál szabadtéri misét, ünnepi beszédet mond Csáky Pál, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke és Becsó Zsolt, Nógrád Megye Önkormányzatának elnöke.

A mise során a palóc falvak népviseletes küldöttei a hitért, a nemzetért és a palócságért mondanak könyörgést, a kereszt tövénél pedig virágot és egy marék földet helyeznek el.

Ebédidőben a palóc népi konyha remekeivel ismerkedhetnek a búcsú vendégei, délután néptáncgála és hagyományőrző programok szórakoztatják a résztvevőket, az esti tüzijáték előtt a fiatalok vonulnak fel fáklyákkal a hegyre.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását