2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Orosz kult-szótár

Az orosz világ és kultúra sajátosságai között segít eligazodni Soproni András új kötete, az Orosz kulturális szótár, amely a napokban került a könyvesboltok polcaira.
2008. június 11. szerda 09:27 - Hírextra
Mint azt a szerző az MTI-nek elmondta, tanárként és fordítóként számtalan alkalommal találkozott azzal a problémával, hogy bizonyos, az orosz anyanyelvűek számára kézenfekvő tények, adatok, kifejezések az idegen ajkúak számára érthetetlenek. Ez adta az ötletet ahhoz, hogy összeállítsa a kötetet, amely a Corvina Kiadó kulturális szótár sorozatába is illeszkedett.

Az Orosz kulturális szótár 2000 szócikket tartalmaz ábécé sorrendben, egy tematikus indexben pedig 60 témakörbe csoportosítva olvasható a szótárban szereplő összes fogalom, adat, jelenség.
A kötet használatához azonban elengedhetetlen a cirill betűk ismerete, hiszen a szócikkek feje orosz betűkkel íródott - hangsúlyozta a szerző.

Megemlítette azt is, hogy forrásként a saját fordítói, tanári pályája alatt összegyűjtött szólistát használta, de sokat merített az élőszóból, szakkönyvekből, szótárakból, valamint orosz és magyar nyelvű újságcikkekből.

Soproni András kérdésre válaszolva megjegyezte, hogy az Orosz kulturális szótárt elsősorban azoknak ajánlja, akik hivatásból foglalkoznak az orosz nyelvvel: nyelvtanároknak, fordítóknak, újságíróknak vagy diplomatáknak, de forgathatják az orosz világ és kultúra iránt érdeklődők is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását