2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A D vitamin segít megelőzni az infarktust

Azoknak a férfiaknak, akiknek D-vitamin szintje alacsony, nagyobb a kockázata a szívinfarktusra - állítják amerikai kutatók. A tanulmány megállapítása szerint a D-vitaminban hiányt szervező férfiaknak két és félszer nagyobb a kockázata a szívinfarktusra,
2008. június 11. szerda 16:18 - Hírextra
A halállal végződő infarktusok száma különösen kiemelkedő volt az alacsony vitaminszinttel rendelkezők esetében - mondta Edward Giovannucci, a bostoni Harvard orvosi iskolájának munkatársa, a tanulmány szerzője.

A kutatás során 454 egészségügyi szakembert vizsgáltak, akiknek életkora 40 és 75 év között volt, és halálos vagy nem halálos infarktuson estek át, valamint 900 olyan férfit, akiknek nem volt szívproblémájuk. A vizsgálatban résztvevők egészségi állapotát tíz évig követték nyomon. Az eredményeket az Archives of Internal Medicine című szakfolyóiratban tették közzé.

Az összehasonlításban a vér egy milliliterében 15 nanogramm alatti D-vitaminszint számított alacsonynak, a 30 nanogramm fölötti pedig normálisnak. A D-vitamin segíti a kálcium beépülését a csontokba, hiánya csontritkuláshoz vagy törésekhez vezethet.

Több tanulmány jelezte az utóbbi időben, hogy a D-vitaminnak egyéb egészségügyi előnyei is vannak. Védőhatással rendelkezik egyes ráktípusokkal, a perifériás érbetegségekkel, valamint a tuberkulózissal szemben. Más közlemény szerint az alacsony D-vitaminszint növeli a szívbetegségek és a szélütés kockázatát.

Giovannucci azt javasolja, hogy a páciensek keressék fel orvosukat, végeztessenek vérvizsgálatot, és ha D-vitamin szintjük alacsony, szedjenek étrendjüket kiegészítő vitamint.

A D-vitamin előnyös hatása többféle módon kialakulhat: csökkentheti a vérnyomást, befolyásolja a gyulladásokat, csökkenti a koronáriák elmeszesedését, hatással van a szívizmokra vagy csökkenti a légúti fertőzéseket télen - mondta Giovannucci.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását