2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Gyermekmunka: szörnyű adatok

A gyermekek munkára fogása közös szégyene a világnak. Sajnos, pusztán törvényekkel nem szüntethető meg, mert vannak országok, ahol a család megélhetése kényszeríti a kiskorút az egészséges fejlődését veszélyeztető munkavégzésre, s a vele többnyire együtt
2008. június 10. kedd 09:38 - Hírextra
A statisztikák szerint a világon minden hatodik 5-17 év közötti fiatal rendszeresen dolgozik. A média pedig könyörtelenül leleplezi és a világ elé tárja, hogy e gyerekek teljesen kiszolgáltatottak munkáltatójuknak. A magyar tévénézők, újságolvasók persze megnyugodva mondhatják: a gyapotföldek messze vannak, a bányák, meg a sötét, veszélyes műhelyek is, akárcsak a kezdetleges manufaktúrák, ahol látástól vakulásig robotolnak a fiatalkorúak, engedve a nyomor, a szegénység kényszerének. Nálunk ilyesmi nem fordulhat elő - nyugtázzák magukban.

- Valóban nem? - kérdeztük Gedeon Andrást, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivőjét.

- Olyan értelemben nem, ahogy a távoli földrészek gyermekeit dolgoztatják. De ez egyáltalán nem mentség azokra az esetekre, amelyekről sajnos mi is tudomást szerzünk. Klasszikus értelemben nincs gyerekmunka nálunk, de kirívó példák vannak, és ezekből egy is sok, egy sem tűrhető. A törvényi szabályozás egyértelmű és szigorú a gyermekmunkával, a fiatalkorúak foglalkoztatásával kapcsolatban: munkavállalónak csak a tizenhatodik életévét betöltött személy jelentkezhet, s minden tizennyolc éven aluli foglalkoztatott fiatal munkavállalónak számít.

- Az iskolai szünidőben sok tanuló vállal munkát. Rájuk milyen szabályok vonatkoznak? - Rájuk nézve is a Munka Törvénykönyvének ide vonatkozó rendelkezései az irányadók. Csupán annyi kivétellel, hogy - ha már elmúlt a fiatal tizenöt éves és általános iskolában, szakiskolában, gimnáziumban nappali tagozaton tanul - az iskolai szünetben létesíthet munkaviszonyt, amennyiben a munkáltató előzetesen beszerzi a szülő vagy törvényes képviselő beleegyezését. Ilyen hozzájárulás a tizenhatodik életévet betöltöttek számára nem szükséges - kaptuk a magyarázatot Gedeon Andrástól.

A fiatal munkavégzőket tehát fokozottan védi a törvény, amely előírja az egyenlő bánásmód elvének érvényesítését az ő esetükre is. Ez azt jelenti, hogy ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért kell megkapni a fiatalnak, amit a felnőtt munkavállaló is megkap. A kötelező legkisebb munkabér ez év elejétől számukra is 69 ezer forint, órabérként pedig 397 Ft/óra. Éjszakai - este 22 óra és reggel 6 óra közötti munkára - nem oszthatók be, tilos ügyeletre, készenléti szolgálatra is alkalmazni őket. A fiatal munkavállalók esetében mindenkor kötelező az előzetes egészségügyi alkalmassági vizsgálat. Veszélyes anyagok közelében, földalatti - vagy egyéb nagy fizikai megterhelést igénylő - munkán nem foglalkoztathatók. A napi munkaidejük nem lehet több 8 óránál, értelemszerűen a heti munkaórák száma sem lehet több 40 óránál. Kötelező munkaközi szüneteket írnak elő számukra, és két munkanap között a 12 órás szünetnek meg kell lennie. A 20 nap alapszabadságon kívül évi 5 nap pótszabadság is jár a fiatal munkavállalóknak.

- A nyáron dolgozó diákoknak milyen tanácsokat adhat?

- Célszerű, ha nem önállóan vállalnak munkát, hanem iskolaszövetkezeten vagy valamilyen közvetítőn keresztül, amelyek a legfontosabb garanciákat biztosítják számukra jogaik érvényesüléséhez. A munkaszerződés ilyen esetben a diák és az iskolaszövetkezet között jön létre és bármely munkára érvényes, amit az iskolaszövetkezet kínál.
Mindenkor teljesítmény alapján kapják a bért a fiatalok, legális szerződés alapján. A munkaviszony a szerződés megkötésével lép életbe, aminek figyelni kell tartalmi és alaki követelményeire is, mert ezektől függ érvényessége. Legális a munkavállalás alkalmi munkavállalói könyvvel is, ami ingyen kiváltható, ugyanúgy feljogosít mindarra, mint a "rendes" munkaviszonyban állókat. Ha a munkáltató nem tartja be a jogszabály szerinti kötelezettségeit, a sértett a munkaügyi bírósághoz fordulhat, vagy bejelentheti az illetékes munkaügyi felügyelőségnek. Külföldön a fiatal munkavállaló az adott ország szabályai szerint vállalhat munkát. Az EU-ban külön irányelv szabályozza a fiatalkorú munkavállalók védelmét, jelentős eltérések nincsenek az uniós országokban.

A szóvivő szerint a szünidei munka általában legális keretek között zajlik. A visszaélések nem ezzel kapcsolatosak, inkább az évközi munkaidőben történnek. 2007-ben 32 munkaadóval szemben kellett eljárni 64 fiatal szabálytalan foglalkoztatása miatt. Tiltott gyermekmunka ugyanebben az évben 18 munkáltatónál fordult elő és 22 fiatalt érintett.

Az idén - bár még csak fél év telt el az esztendőből - akadt már kirívó eset: a munkaügyi felügyelők Máriakálnokon 31 fiatalkorú feketemunkást találtak, köztük két 14 évest is, ez utóbbi tényt a gyámügynek is tudtára adták.

A törvény értelmében ilyen visszaélések esetében pénzbírság szabható ki, ami 30 ezer forinttól 20 millióig terjedhet. Bár a bírság ez esetben sem cél, sokkal inkább eszköz, azért ilyen magas a felső határa, mert a törvényszegés fiatalkorúak sérelmére történt és ez súlyosabb megítélést igényel.

A világ június 12-én - s persze nemcsak a világnapon - egy emberként kiált nemet a gyermekmunkára. Mindegyikre, - arra, ami távoli országokban napi kényszer és arra is, ami egy európai országban sunyi szabályszegés, haszonleséstől ösztönözve.
Leopold Györgyi
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását