2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Esélyegyenlőség a vezetők között

Esélyegyenlőséget a vezetői posztokon is. Lévai Katalin csatlakozásra szólít fel Wallström biztos kampányához
2008. június 10. kedd 16:24 - Hírextra
- Tizenötödik alkalommal ünnepli Európa a "Foglalkoztatás Hetét", s ez jó lehetőség, hogy áttekintsük teendőinket, a tapasztalatokat a foglalkoztatáspolitikában– jelentette ki Lévai Katalin, a Jogi Bizottság tagja június 10-én, a kampány megindításának előestéjén Brüsszelben.

- Félévszázados fennállása alatt még nem volt női vezetője az unió végrehajtó testületének és a parlamentnek is csupán két alkalommal – állapította meg a magyar képviselő, a Szocialista Képviselőcsoport romaügyi szóvivője. - Nők teszik ki az uniós népesség felét, mégis a Bizottság 2007-es felmérése szerint az EP-képviselőknek kevesebb, mint egyharmada nő. Az arány a tagállamokban sem jobb: átlagosan csak 23%.

- Ezekből a tényekből kiindulva támogatom Wallström biztos asszony kampányát, legfontosabb alapelveit: minél több nő vegyen részt s legyen képviselőjelölt a 2009-es EP-választásokon, de ami a legfontosabb, teremtsünk valós esélyegyenlőséget a vezetői posztokon.

A magyar képviselő elfogadhatatlannak tartja, hogy míg Európában az üzleti szférában dolgozók 44%-a nő, csak 32 százalékuk tölt be vezetői tisztséget. Ez az arány a vállalatok igazgatótanácsait tekintve csak 10%.

– Kövessük az észak-európai példát. Norvégiában a nagyvállalatokat 2003 óta törvény kényszeríti arra, hogy vezetőségük 40%-a a "gyengébb" nem képviselőiből kerüljön ki.

- Ugyancsak támogatni kívánom az Európai Női Lobbi (European Women"s Lobby) 2008-as hasonló célú kampányát - zárta nyilatkozatát Lévai Katalin. Részvételéről, illetve a nők foglalkoztatása terén kifejtett hazai törekvéseiről levélben tájékoztatta a biztos asszonyt, akivel esélyegyenlőségi ügyekben már többször találkozott és együttműködött.


Kiadó: Magyar Szocialista Párt Európai Parlamenti Delegációja
Forrás: MTI-OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását