2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Velő, pacal, széles élettér

A pacalpörkölt megosztó étel. Bides, kinézetre törülköző pörköltszaftban, villával birizgálva gumicukor. Mégis vannak fundamentalista hívei. Ők tudják, hogy aki nem közéjük tartozik, az semmit nem ért a világból. Olyanok ők, mint a szabadkőművesek.
2008. június 7. szombat 10:59 - Tálos Lőrinc
Büdös a munka

Én szeretem a pacalt, szeretettel szólnék róla, simogatnám, megjátszanám az ujjaim között a redőit. Pont olyan kellemes szórakozás, mint pukifóliát nyomogatni. A pacalnak már a gondolata is bizsergető, elkészítése és elfogyasztása ünnep. Ne higgyék, hogy aljanépek alja étele, és a magasabb gasztrokultúra megveti, lenézi. A toszkán konyha egyik alapétele a Trippa alla Fiorentina, a firenzei pacal, azaz paradicsomos szószban, cseréptálban megsütött előfőzött pacal, a tetején parmezánnal. Talán Dante és Michelangelo is azt ette. A francia konyha fehérborral és borecettel, vagy citrommal eszi, Erdélyben tárkonyosan dívik. De, ha épp azért szeretik a pacalt, mert az jó parasztos, és elegük van a barátnőjük által önökre tukmált rucolából, hát legyen maguknak az.

A pacal gyülekezete

A pacalra rá kell készülni: körbe kell telefonálni a barátokat, de csak azokat kik tagjai a titkos társaságnak, akiknek a „csülökkel” szó hallatán felcsillan a szemük. Titkos jelszavak ezek, csak a beavatottak ismerik-értik, mit jelent. A pacal olyan a férfiaknak, mint a nőknek a szőrtelenítés. Nem szeretnék, hogy az ellenkező nem megtudja, hogyan is csinálják. A pacalista nagy lábost ragad, mert pacalból sokat kell főzni egyszerre. Ennek két oka van: az egyik, hogy úgy finom, a másik, hogy sok vendéget kell hívni, mert különben kevés lesz a sör. A pacalistáknak több szektája van, melyek a hitelvek leglényegét illetően ugyan megegyeznek, de apróságokban eközben annyira nem, hogy szóba se állnak egymással, vagy ha mégis, abban a polémiában a konyhakésnek is szerepe jut. A legfundamentalistább szakadárok gyülekezete maga készíti elő a pacalt is. Az maga az ortodoxia. Pacalt főzni magában, felvágni csíkokra csak a pacal nagymestereinek való foglalatosság. A magát és környezetét kímélő pacalista a matériát tisztítva, előfőzve, felcsíkozva veszi, de ő is előre dolgozik.

Disznóláb

A nagy nap előestéjén tegyünk fel egy füstölt csülköt hideg vízben és hagyjuk szépen lassan megfőni. Akiknek nem elég, ha egyféle zsíros kötőszövet fityeg a villáról, az körmöt is tehet bele. Sőt, hóvégén a füstölt köröm jelenthet áthidaló megoldást, olcsóbb tudniillik. Amikor annyira megfőtt, hogy a csont könnyen kiforgatható belőle, akkor hagyni kell kihűlni a saját levében. Másnap, főzés közben lesz idő felvágni kockára a csülköt, körmöt és félretenni, hogy a legeslegvégén keverjük hozzá, a velővel együtt. Azt hiszik, bárki is azért a csontszínű gatyamadzagért eszi a pacalt? Ha azt, akkor már értem, miért értetlenkednek a hozzám hasonlókon. A pacalpörköltet a szaftjáért tartjuk minden pörköltnél többre. Egy sem ér a nyomába. A pacal diszkrét penetranciája és finom zsírja magában gazdagítja a paprikás, hagymás sűrű levet, de ennél is többet jelent, hogy a pacal sokáig fő, ez alatt atomjaira hullik benne a hagyma, édes és hegyes erős paprika, paradicsom. Ne rémüljünk meg a lecsósra hangolt alaptól, csak arra figyeljünk, hogy hagyma elég legyen benne. Kétszer annyi, mint gondolnánk.

Zaft

A pacal él!
És valóban elmondhatjuk: a pacal él! Bereznay Tamás, a Kárpátia Étterem és Söröző konyhafőnöke kitett magáért; aki belekóstolt az általa elkészített ételkülönlegességekbe – még ha azelőtt utálta is – pacalrajongóvá vált.

A pacal itt valóban újjáéledt: a hagyományos pacalpörköltön kívül volt itt pacalkrém barna pirítóssal - nagyon finom!! -, marinált pacal friss salátával, pacalleves friss oregánoval, pacal-spaghetti aglio, okio e pepperonicino - jobb mint a hagyományos pacalpörkölt -, feketeszezámos rántott- és zsályás-fehérbabos pacal.

A konyhafőnök akciója sikerült, nem titkolt szándéka az volt, hogy felhívja az igényes magyar közönség figyelmét arra, hogy a pacalt a világ minden táján nagyon sokféleképpen készítik el, csak nálunk ragaszkodnak csökönyösen az egytálételes pörkölt formához.

Forrás: nol.hu
Egész apróra vágott szalonna kipirult zsírjára dobjuk majd rá a jó sok makói vöröset izzadni és nem sokkal később hajítsuk utána a hegyes erős, majd az édes paprikát is. Nem kell szépet venni belőle, ne higgyék, hogy az a jó. Az édesre és pirosra érett, picit ráncos fajta ideális lesz. Sőt, akkor jó igazán, ha már a piacon is szagra megyünk, nem szépségre. A széltől óvott, tápoldatokon hízott holland üvegházi paprika olyan, mint a bársonyban született és burokban felnőtt úrigyerek: nem piszkos a körme, de még a poharat is elejti, nem hogy egy szöget be tudjon verni. Meg kell szenvednie annak a paprikának ahhoz, hogy íze legyen, ne csodálkozzunk, ha az élet nyomot hagyott rajta. Ha hagymánk, paprikánk megfonnyadt, de még nem barnult meg, húzzuk szépen le a tűzről a lábast, dobjuk rá a fokhagymát és a ménkű sok pirospaprikát, de ne a legerősebbet. Mehet bele a fokhagymával összevágva egy kevés kömény, és frissen őrölt bors is, továbbá paprikalekvár, amit elhülyült városi kultúránk Erős Pistának hív. A majoránnát szereti minden zsíros, magyaros étel, a pacal meg kivált, ne hanyagoljuk hát. Kockázzuk rá a paradicsomot, de ne sokat. Mehet hámozatlanul, ha a villán megleljük azt a kis pöndört, attól csak rusztikusabb, háziasabb lesz az összhatás. Forgassuk bele a pacalcsíkokat, és egy ideig tegyünk úgy, mintha másféle pörköltet készítenénk: pirongassuk meg egy picit, még mielőtt felöntjük a csülök (köröm) főzőlevével és magára hagyjuk, egészen addig, míg megfő a pacal és krémes-sűrűvé válik a gazdag szaft.

Fincsi mi?

Hártyázzuk le a velőt és daraboljuk bele az ételbe, hagyjunk még neki egy fertályórát, amíg szétolvad egy kicsit. Ha jól dolgoztunk, a jellegzetes pacal-szag eltűnik a pörkölt illatában, mindössze egy kis izgalmat ad hozzá. A büdös ételektől meg ne féljünk, kényességből eredő rosszízlés az. Dédnagyapám, ha becses neje egy alaposabb szellőztetésnél hosszabb időre távol tartózkodott az otthontól, egyből áthívta tiszttársait quargli-összejövetelre, és fekete retket, hagymát szeletelt majd lesózta. Bidest a bidessel, szól a régi törvény. Épp ezért ágyazzunk meg törkölypálinkával annak a pacalnak, az emésztés is könnyebb lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását