2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Rekorder székesegyház

A világ legkisebb székesegyházának tartják a horvátok a Zárához (Zadar) közeli Nin városának templomát, amely az egykori horvát királyi székhely és főváros határában áll.
2008. június 4. szerda 16:05 - Hírextra
A Vir-szigetre vezető út mentén egy kisebb dombon magasodik a táj fölé a XI-XII. században épült Szent Miklós-templom, ami sajátos formájával is elüt a hasonló középkori egyházi építményektől. Kupolája fölé ugyanis a törökkorban egy őrtornyot építettek, amitől kisebb erődnek is tűnhet a csak kívülről látható templom.

A legendák szerint maga a város hét horvát király székhelye volt egykoron. Megkoronázásuk után e templomnál mutatták be őket a népnek, az uralkodók pedig itt tettek fogadalmat arra, hogy megvédik alattvalóikat ellenségeiktől.

A történelmi kutatások szerint előbb az illírek, majd a rómaiak népesítették be a környéket, később az avarok támadásának esett áldozatul a vidék. A horvátok a VIII. században népesítették be Nint, ami ezután vált a kis horvát állam fővárosává. Itt tartották a nemesi nemzetgyűléseket, de egyházi székhelyként a templomi zsinatokat is.

Az egykori királyi múltra a városka régészeti múzeuma és építményei vagy romjai ma is emlékeztetnek. A lagúnára épült, alig fél óra alatt körbejárható belvárosban áll Horvátország legrégebbi temploma. A ma már üresen álló, jellegzetesen fehérfalú Szent Kereszt-templom körül római kori épületek maradványai is láthatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását