2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A "legvitézebb huszárra" emlékeznek Debrecenben

A "legvitézebb huszárra", báró Simonyi Józsefre emlékeznek Debrecenben, a pénteken immár tizedik alkalommal megkezdődött Simonyi napok keretében.
2008. május 31. szombat 15:04 - Hírextra
A programsorozat a hagyományoknak megfelelően pénteken reggel Nagyváradon kezdődött koszorúzással a várban, majd váltófutással, 12 települést érintve a staféta este érkezett Debrecenbe a Megyeházára, ahol a futók kopjafát adtak át az ünnepélyes megnyitó résztvevőinek.

Papp Gyula nyugalmazott ezredes a megnyitón felidézte Simonyi ezredes - óbester - alakját, aki 200 esztendővel ezelőtt Debrecenben megmutatta, hogyan lehet békében is hős egy katona.

Simonyi óbester 1818 és 1823 között volt Debrecen helyőrség parancsnoka, akinek a nevéhez fűződik a Nagyerdőbe vezető út megépítése, az azt szegélyező fasor telepítése, ispotály - kórház -, hadiárvaház, fürdőház és a vigadó létesítése is.

A 10. Simonyi napok alkalmából most első ízben irodalmi pályázatot hirdettek "A legvitézebb katona" címmel.

Sok értékes alkotás született: 24 pályázó több, mint 500 művet adott be - közölte a megnyitón Vitéz Ferenc főiskolai docens, a zsűri elnöke.

Tájékoztatása szerint a legfiatalabb pályázó alig 20 éves, a legidősebb csaknem 90 éves volt. Többen saját katonaélményeiket, míg mások szüleik, nagyszüleik történeteit dolgozták fel.

Az alkotásokat füzetben jelenteti meg a megyei önkormányzat, s a rendkívüli érdeklődésre tekintettel a pályázatot vélhetően jövőre is meghirdetik - hangzott el a megnyitón.

Az első díjat egyébként Papp Imre kapta In memoriam című pályamunkájáért.

Szombaton "hadi-tortúrával", vagyis nemzetközi játékos katonai ügyességi versennyel folytatódott, vasárnap pedig zászlóadományozási ünnepséggel fejeződik be a Debreceni Simonyi Napok idei programsorozata.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását