2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Pozitív mérleggel zárta a múlt évet az OCÖ

Minimális megtakarítással, de pozitív mérleggel zárta az elmúlt évet az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ); a pénteki, budapesti közgyűlésen a testület elfogadta a mérlegbeszámolót és több alapítvány létrehozásáról döntött.
2008. május 30. péntek 18:56 - Hírextra
A mérlegbeszámoló szerint a szervezet a múlt évben összesen 371 millió 733 ezer forintból gazdálkodott, ebből mintegy 1,2 millió forintot takarított meg. A pénzügyi ellenőrző bizottság megállapította, hogy az OCÖ közgyűlési felhatalmazás szerint, pénzügyi fegyelem mellett gazdálkodott az állami támogatásból és a pályázati úton nyert bevételekből.

A közgyűlés úgy döntött, hogy az átmeneti likviditási gond áthidalására meghosszabbítja a szervezet folyószámlahitelét.

Határoztak arról is, hogy a lakásépítési program beindítására egy német céggel 50-50 százalékos arányban céget alapítanak, az alaptőkéhez az OCÖ kétmillió, a német vállalat hárommillió forinttal járul hozzá. Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke elmondta: a célként meghatározott ötezer lakás megépítésére a német cég mintegy 40 milliárd forintot fektet majd be, és még az idén megépülhet az a harminc lakás is, amelynek létrehozására 100 millió forint áll rendelkezésükre.

Elindítják továbbá a médiacentrumot, amelyre 20 millió forint, vissza nem térítendő támogatást kaptak a Miniszterelnöki Hivataltól. A videostúdió és az internetes portálok, újságok, hírlevelek üzemeltetésére alapítványt hoznak létre, amelynek vezetőjévé Kiszelly Zoltán politológust választották meg.

A tavaly megkapott, de még nem üzemelő balatonberényi tábor felújítását még a nyár elején megkezdik, az üzemeltetésre szintén alapítványt állítanak fel. A közgyűlés döntött arról is, hogy ösztöndíjalapot hoznak létre, amelyre a cigány kisebbségi önkormányzatok azon képviselői pályázhatnak, akik főiskolai vagy egyetemi tanulmányokat folytatnak. A pályázatot július elején írják ki.

Határozat született továbbá arról, hogy azoknak a fiataloknak az esetében, akik rendvédelmi pályán tanulnak tovább, az ösztöndíj-támogatás 50 százalékát az OCÖ állja. Mindezek forrását a kőbányai, Gyömrői úti ingatlan eladásából származó, bankban lekötött 50 millió forint kamataiból fedezik.

A testület a Fővárosi Cigány Önkormányzattal közösen estet szervez és bronzszobrot állít fel az OCÖ székházának aulájában a 10 éve elhunyt Balogh Béla táncművész emlékére. A nyár folyamán számos kulturális programot rendeznek és a csatkai zarándoklatot is megtartják.

Kolompár Orbán az ülésen tájékoztatta a képviselőket a Magyar Gárda feloszlatására kezdeményezett per állásáról, amelybe az OCÖ felperesként bekapcsolódott.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását