2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elég a dohányreklámokból!

A Magyar Kardiológusok Társasága, a Magyar Tüdőgyógyász Társaság és a Magyar Nemzeti Szívalapítvány követeli, hogy tiltsák be a dohányreklámok valamennyi formáját és a dohányipar promóciós tevékenységét - áll abban a közleményben, amelyet pénteken juttatt
2008. május 30. péntek 17:30 - Hírextra
A szakmai szervezetek közleményükben emlékeztetnek arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felszólította az országokat, hogy minél előbb vezessék be a dohányáruk reklámjának, valamint a dohányipar promóciós és szponzorációs tevékenységének a teljes tilalmát.

"Ezzel szemben a magyar Országgyűlés kormánypárti és ellenzéki politikusai +egymástól függetlenül+ ugyanazon a napon, gyakorlatilag betűről betűre egyező szöveggel a dohányreklámozás liberalizációját javasolják" a gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló törvényjavaslathoz - olvasható a kommünikében.

Koszorús László (Fidesz) és Szanyi Tibor (MSZP) országgyűlési képviselők azt szeretnék elérni, hogy postai úton, rövid szöveges üzenetben, vagy akár az interneten promóciós anyagokat juttathasson el a dohányipar a lakosságnak. A két képviselő ugyancsak a 18 év felettiek részére személyre szólóan eljuttatott reklámokról beszél, azonban az életkor ellenőrzése gyakorlatilag lehetetlen - vélik. "Semmilyen garancia nincs arra, hogy a reklám nem jut kiskorúak, illetve még nem dohányosok kezébe. Márpedig nem lehet egy jogszabály célja a dohányzás elősegítése" - írják.

A három szakmai szervezet közleménye kitér az Országos Egészségfejlesztési Intézet elemzésére, amely szerint a dohányreklámok a felnőtt nikotinfüggőkre alig vannak hatással. Egy reklámmal az aktív dohányost nem lehet átcsábítani megszokott cigarettájáról egy másikra. A dohányipari marketing célpontjait a potenciális vásárlók, a még rászoktathatók jelentik: a fiatalok és a nők.

Nem felel meg az orvosi szakmai követelményeknek a képviselők javaslatának azon része sem, amely szerint a reklámnak tartalmaznia kell a cigarettafüst egységnyi mennyiségében lévő kátrány-, nikotin- és szén-monoxid-tartalom számszerű értékét. Az Európai Unió éppen el szeretné töröltetni, hogy ezek az értékek szerepeljenek a cigarettásdobozokon. A dohányosok egy része ugyanis éppen azért tért át az alacsonyabb nikotintartalmú cigarettára, mert azt hitte, az kevésbé ártalmas.

Ezzel szemben kiderült, hogy az alacsony nikotintartalmú cigarettát szívóknál gyakrabban jelentkezett a tüdőrák, amely a negyedik leggyakoribb halálok Magyarországon.

Hazánkban a a személyenkénti cigarettafogyasztás duplája a világátlagnak, vagyis fejenként több mint háromezer szálat szívnak el évente. Európai összehasonlításban mind a nők, mind pedig a férfiak körében a magyarországi tüdőrák-halálozás a legmagasabb. Statisztikai adatok szerint a férfiak 41 százaléka, míg a nők 30 százaléka füstölög.

A Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának adatai szerint Magyarországon a cigaretta, szivar és szivarka legális piaca 2008 első negyedévében 5,096 milliárd szál volt. Ez több mint egynegyede a tavaly egész évben eladott mennyiségnek és egyharmada annak, ami 2006-ban kelt el 12 hónap alatt.

Május 31-e a dohányzásmentes világnap. Jelenleg mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik, ám számuk becslések szerint 2025-re megháromszorozódhat. Évente ötmillió ember halála vezethető vissza a dohányzás ártalmaira. Magyarországon minden harmadik felnőtt füstöl, s minden ötödik ember a dohányzás következtében hal meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását