2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Az ellenzék a gazdaságélénkítő költségvetésért

Dávid Ibolya szerint az ellenzék rákényszerítheti a kormányt arra, hogy az Országgyűlés egy kiadáscsökkentő, gazdaságélénkítő költségvetést fogadjon el; az MDF elnöke erről szerdán beszélt Budapesten, miután tárgyalt a "Megállapodás a jövőnkért" kiáltvány
2008. május 28. szerda 19:25 - Hírextra
Ma különösen nagy felelőssége van a többségbe került ellenzéknek a parlamentben: ha a gazdaság szempontjából fontos pontok mentén egyetért, akkor rákényszerítheti a kormányt arra, hogy egy kiadáscsökkentő, gazdaságot élénkítő költségvetést fogadjon el az Országgyűlés a következő évre - mondta Dávid Ibolya újságíróknak.

Megjegyezte: a kormánnyal szemben egyetértésre kell jutni, hiszen a kabinet belátható időn belül nem lát esélyt reformokra - közölte az MDF elnöke. Hozzáfűzte: abban kell egyetértésre jutni, találhatóak-e olyan közös pontok, amelyek elősegítik a gazdasági növekedést.

Dávid Ibolya szerint a jelenlegi helyzetben az ellenzéken múlik, lesz-e vállalkozásbarát környezet, adóreform, kiadáscsökkentés, illetve minden további szükséges lépés megvalósítható lesz-e. Az MDF ezért egyeztetésre hívja az ellenzéki pártokat és a gazdasági élet azon szereplőit, akik az elmúlt időszakban e téren megosztották véleményüket.

A politikus kérdésre válaszolva azt mondta, egyezségre lehet jutni egy ezermilliárd forintos kiadáscsökkentésben.

Ez nagyobb véráldozat nélkül megvalósítható - vélekedett. Megjegyezte: tanulmányozni fogják Parragh Lászlónak, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének e téren tett javaslatát.
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára leszögezte: munka alapú társadalomban hisznek, ám a ténylegesen rászorulók esetében érvényesülnie kell a társadalmi szolidaritásnak. Úgy vélte, a szociális segélyezés terén kialakult helyzet tarthatatlan.
A főtitkár kitért Orbán Viktor ígéretére - a Fidesz elnöke kedden egymillió új munkahely megteremtésére tett ígéretet a munkaadóknak. Dávid Ferenc célként ezt jó gondolatnak tartja, ám szerinte mellé kell tenni a megvalósítás eszközeit is. Hangsúlyozta: a gazdaság élénkítéséhez szükséges lépések megtételénél már nem lehet hónapokban és fél években gondolkodni.
Mint mondta, jó, hogy elkészült az MDF Nemzeti Adószabadság Programja (NAP), hiszen így konkrét javaslatokról lehet vitatkozni. Arra a kérdésre, hogy lát-e esélyt a gazdasági fordulatra, Dávid Ferenc azt mondta, kell, hogy legyen ilyen, ám ennek érdekében gyorsan kell cselekedni.
A "Megállapodást a jövőnként" kiáltványt aláíró 22 szervezet - köztük az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Befektetői Tanács, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, az Agrárkamara - képviselője korábban már konzultált Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, az MSZP elnökével, kedden Orbán Viktor Fidesz-elnökkel folytattak megbeszélést.

A kiáltványt 2006. április 24-én tette közzé több napilapban 16 érdekképviselet; ebben kisebb és hatékonyabb államot, régiós elven működő, lényegesen kisebb önkormányzati rendszert, versenyképesebb, átláthatóbb és egyszerűbb adórendszert és szolgáltató egészségügyet szorgalmaztak. A kiáltvány közzétételét követően további szervezetek is csatlakoztak az eredeti 16 szervezethez.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását