2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Hamis filmek versenye

Kétszázötven fiatal, 30 év körüli művész mutatta be 2-5 perces munkáit az elmúlt hetekben a tizedik alkalommal megrendezett madridi, párizsi, berlini nemzetközi találkozókon. Az alkotások közös jellemzője, hogy mindenki által ismert filmek jeleneteiből ál
2008. május 27. kedd 10:22 - Hírextra

Az ifjú videoművészek tulajdonképpen manipulálják az alapanyagul szolgáló filmeket, hogy az eredetitől teljesen eltérő hatást váltsanak ki.

Az úttörő - mint a filmművészet oly sok területén - Orson Welles volt, aki 1974-ben Franciaországban készítette el a Vérités et mensonges (F. for Fake) című kísérleti filmjét, amelyet áldokumentumfilmnek tervezett. Ez volt az első olyan film, amely a manipuláltról és a valódiról gondolkodtatta el a nézőt. Welles így megalkotója lett annak, amit ma Fake Cinemának neveznek.

A rendezvény biztosainak véleménye szerint a két kifejezési forma közötti kapcsolat gazdagítja a filmművészetet. A fesztiválon volt olyan videofilm, amely egy merőben új történetet mondott el olyan szövegtöredékekkel, amelyek 200 film csúcsjeleneteiben hangzottak el. Egy másik ugyancsak 200 film csókjeleneteit szőtte egybe. Ezek eredeti helyükön szép, izgalmas pillanatokat jelentettek, itt azonban a végeredmény a teljes nézői elutasítás volt - írta az El País című spanyol napilap.

A videoművészek munkáikkal bírálják a rendezők által követett modelleket. Ízekre szedik a filmet és néhány perc alatt teljesen mást hoznak ki belőle, mint a rendező másfél-két óra alatt.

A kiforgatott képek láttán a néző, aki emlékszik azoknak eredeti értelmére, zavarba jön, kételkedni kezd. A zavar és a kételkedés fokozása céljából sokan folyamodnak a scratch-hez, ahhoz a technikához, amelyet a hip-hop és az elektronikus zene lemezlovasai használnak, amikor a hang torzításához előre-hátra mozgatják a bakelitlemezt a lemezjátszón.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását