2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Határnyitás a hármas határnál

A Duna-Körös-Maros-Tisza regionális együttműködés (DKMT) tizedik alkalommal rendezte meg szombaton a magyar-román-szerb hármas határnál a határnyitást Dél-Alföldön.
2008. május 24. szombat 19:40 - Hírextra
A határnyitás hétvégéjén, két napig a nagy kerülők, a vonatozás, buszozás helyett gyalog vagy biciklivel is át lehet menni a szomszédba délelőtt 9 és délután 5 óra között, ott, ahol a magyarországi Kübekháza, a romániai Óbéba és a szerbiai Majdan-Raben között egyébként nincs határátkelő.

Az ünnepi megnyitón a hármas határkőnél Magyar Anna (Fidesz), a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke elmondta: a közelség a történelmi viharok ellenére közös sorsot szánt a térségben élőknek, akik minden évben megmutatják, hogy tudnak és akarnak is együtt élni.

Bojan Pajtic, a Vajdasági Végrehajtó Tanács elnöke beszédében hangsúlyozta, a határnyitással a tartomány kifejezi, hogy van helye az Európai Unióban.

Hangsúlyozta: a vajdaságiak azt szeretnék, ha ez a határ mindig nyitva lenne. Ez az esemény a hármas határnál ünneplők üzenete mindhárom ország fővárosának, az, hogy az ebben a térségben élők mindig tudták, hogyan kell összetartani.

Constantin Ostaficiuc, a Temes Megyei Tanács elnöke köszöntőjében elmondta: ha korábban csak azért találkoztak is a térség lakói, hogy együtt legyenek, mára ez a közös pályázati programokig fejlődött. Óbéba térségében új út épül a határig, melynek munkálatai hétfőn kezdődnek. Emellett Temes megye két uniós támogatást nyert el: a román-magyar projekt 200 ezer eurót, a román-szerb projekt 70 ezer eurót hoz majd a térségbe, ami a tervek szerint közös ipari park megalapítását és létrehozását szolgálja majd. Hinni kell a közös beruházásokban és abban is, hogy a közös lobbizás eredményeként hamarosan a szerbek is beléphetnek az Európai Unióba - hangsúlyozta a román politikus.

A hivatalos program a határfutással folytatódott. Idén tíz-tíz ifjú kübekházi, óbébai, illetve majdan-rabeni magyar, román és szerb lányok és fiúk futottak néhány száz métert, így érintve mindhárom ország területét.

Ezt követően a DKMT közgyűlésen Magyar Anna ünnepélyesen átadta a szervezet soros elnöki tisztségét Bojan Pajticnak.

Szombat délután kulturális programokkal várják az érdeklődőket a hármas határ térségébe, vasárnap pedig, az óbébai sportpályán a három szomszédos település csapatai mérkőznek meg egymással.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását