2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ismét győzött a természet

Véget ért a Volvo Adventure 2008-as svédországi döntője. Az igen szoros versenyben az oroszországi „Zöld vitorla” csapat érdemelte ki az első, a macedón „Zöld akció” csoport a második és az afrikai Comore-szigetek ifjú természetvéd
2008. május 21. szerda 14:01 - Hírextra
 A zsűri az első három helyezettet nevezte meg csupán, így a döntő többi résztvevője – köztük a magyar csapat is – az elismerésre méltó negyedik helyezéssel és feledhetetlen élményekkel térhetett haza az izgalmas versenyről. A nemzetközi megmérettetésen a hazánkat képviselő zsákai Mirage csapat rendkívül jól szerepelt. Munkájukat a zsűri igen értékesnek találta, mivel sok más csapattal ellentétben, a magyar gyerek valóban helyi, csak a lakókörnyezetükre jellemző környezetvédelmi probléma megoldására dolgozták ki javaslataikat.

A XIX. században a Zsáka környékén végrehajtott árvíz-mentesítési és lecsapolási munkálatoknak a pozitívumok mellett az évtizedek alatt számtalan negatív következménye is volt. A kiépített csatornahálózat ugyanis nem mindig képes elvezetni a felhalmozódó belvizet, és megfelelő öntözővízzel pótolni az aszálykor jelentkező csapadékhiányt. A mezőgazdaságra legsúlyosabb hatással a talajvíz viszonyok megváltozása és annak eredményeként kialakuló szikesedés volt. Ráadásul a korábbi vízvilág teljesen eltűnt, a legszembeötlőbb változást azonban a madárvilág szenvedte el, melynek élőhelye gyakorlatilag teljesen megszűnt. A Volvo Adventure pályázaton e terület eredeti élővilágának megmentését szorgalmazta a Mirage csapat.

A világ tizenöt legjobb csapatának munkáját rangos nemzetközi szervezetek képviselőiből álló zsűri bírálta el Siv Persson, a Természetvédelmi Világalap (WWF) főmunkatársának elnökletével. A pályázatok értékelésében részt vett a Cecilia Kibare, az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) képviselője, Rob Abson, a Nemzetközi Cserkészszövetség munkatársa, Bengt Andersson, környezeti nevelési szakértő (Environmental Education Expert), valamint Katarina Sundquist és Inge Horkeby a Volvo Group képviselői. A zsűrinek meglehetősen nehéz dolga volt a projektek rangsorolásában, hiszen a pályamunkák egytől egyig rendkívül értékesek voltak, bármelyik döntős csapat elnyerhette volna a 2008-as Volvo Adventure díjat.

A Volvo Adventure győztes orosz csapata az egyedi ökoszisztémával rendelkező és biológiai szempontból igen sokszínű Nyizsnyij Novgorod városában fekvő Dubki Park megmentését tűzte ki céljául. A parkban több ezer, kifejlett széndioxid-elnyelő fa – köztük csaknem ezer darab kétszáz évnél is idősebb tölgyfa – található, melyek sokféle madárnak, állatnak és rovarnak adnak otthont. A park fennmaradását azonban olyan tervek veszélyeztették, amelyek a város egyetlen zöld területét kereskedelmi parkká alakítanák. Ezt megakadályozva, a fiatal környezetvédők immár két éve kampányoltak a park védelme érdekében. Munkájuk azonban még nem ért véget, hiszen a 10 000 dolláros nyereményt a projekt folytatására szeretnék fordítani.

A 6 000 dolláros második díjat a macedón „Zöld akció” csapat nyerte el egy olyan pályamunkával, amely a nemzet veszélyeztetett vízibivaly-állományának megmentését tűzte ki célul. A 4 000 dolláros jutalommal járó harmadik helyet pedig a Volvo Adventure pályázaton első alkalommal induló Comore-szigetek ifjú természetvédő csapata szerezte meg, melynek tagjai egy kicsiny Indiai-óceáni szigetről jöttek, és céljuk a kihalófélben lévő cserepes teknősök megmentése volt.

A fiatal környezetvédők az 5 napos göteborgi tartózkodásuk alatt a prezentációk és az eredményhirdetés tiszteletére rendezett eseményeken kívül szórakoztató programokon, kirándulásokon, vidámparki kalandokon és a Volvo gyárlátogatáson is részt vettek. A Volvo Adventure rendkívül magas színvonalát tükrözik a diákok számára tartott szakmai szemináriumuk is. Az egyik ilyen foglalkozás alkalmával a gyerekeknek országuk vízgazdálkodási témakörét kellett körbejárniuk, illetve javaslatokat kidolgozniuk a felmerülő problémák megoldására. Az így született rövid riportokat az ENSZ Környezetvédelmi Programja átfogó elemzésének elkészítéséhez fogja felhasználni.

A Volvo Adventure pályázat és kiváltképp a svédországi döntő ifjú természetvédői egy életre szóló élménnyel gazdagodtak. Az immár hetedig alkalommal megrendezett nemzetközi verseny valamennyi résztvevője nyertesnek mondhatja magát, a megmérettetés valódi győztese azonban mégis a természet volt.

A Volvo Adventure pályázatról általában

A Volvo Adventure-re 13 és 16 év közötti fiatalok jelentkezhettek 2-5 fős csapatokkal, a diákokat, egy tanárt is segíthette. A versenyen részt vevő gyerekeknek egy, a lakókörnyezetükben fellelhető környezetvédelmi problémára kellett megoldást kidolgozniuk, melyet utána meg is kellett valósítaniuk. A pályázatnak a kutatás és tervezés mellett a probléma megoldásának menetét és annak eredményeit is tartalmaznia kellett.

A diákoknak nem kellett bonyolult és lehetetlen feladatokat teljesíteniük. A Volvo Adventure célja nem az, hogy elijessze a gyerekeket a környezetvédelemtől, hanem éppen ellenkezőleg, a verseny fel szeretné hívni a fiatalok figyelmét arra, hogy mennyit tehetnek ők maguk is a világ és jövőjük védelméért.

Ez volt az első olyan esztendő, amikor magyar gyerekek is részt vehettek a pályázaton. A diákok lelkesedése, valamint a téma iránti fogékonysága példaértékű, hiszen annak ellenére, hogy a hazai tanulók többsége számára a Volvo Adventure eddig ismeretlen volt, harmincnégy érvényes magyarországi pályamunka érkezett be a svédországi központba az elődöntő során.

A svéd elődöntőt követően, a pályázatokat a hazai zsűri dr. Juhász Árpád neves geológus elnökletével, valamint dr. Csobod Éva, a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) igazgatójának és Bodrogai Gábor, a Volvo Autó Hungária ügyvezető igazgatójának részvételével értékelte. A magyarországi zsűri döntött arról, melyik legyen az a csapat, aki hazánkat képviselhette a göteborgi nemzetközi döntőn.

A Volvo Cars és a környezetvédelem
A Volvóról mindenkinek azonnal a biztonság jut eszébe, hiszen a márka születése óta eltelt 80 év kutatásai, fejlesztései következtében a Volvo modellek a legbiztonságosabb autók közé tartoznak. A környezetvédelem azonban legalább ennyire meghatározó a vállalat életében.

A Volvo modellekben használt textíliák, bőrök és egyéb anyagok mindegyike antiallergén, az aktív utastérszűrő rendszer pedig megtisztítja a beltérben keringő levegőt a kívülről érkező káros gázoktól és az egészségünkre ártalmas részecskéktől. Emellett a Volvo személygépjárművek össztömegének 85%-a hasznosítható újra.

A vállalat azonban nem csak az autókban ülők egészségére fordít óriási energiát, hanem azokra is akik, a közlekedés gyalogos formáját választják. Éppen ezért az elkövetkezendő öt évben a Volvo 1 milliárd eurót fordít modelljei széndioxid-kibocsátás csökkenését elősegítő technológiák kidolgozására.

2007 ősztől Magyarországon is elérhetőek a Volvo környezetbarát C30, S40, V50, S80 és V70 FlexiFuel modelljei, melyeket normál benzin mellett a 85 százalék megújuló bioetanolból és 15 százalék benzinből álló E85 üzemanyaggal is vezethetünk. Ezzel a Volvo kínálja az autómárkák közül a legszélesebb FlexiFuel változatot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását