2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mérsékelte magát a GVH

Másfél millió forintra mérsékelte a Fővárosi Ítélőtábla jogerős döntésében azt a 26,5 milliós versenyhatósági bírságot, amelyet három művészeti egyesületre szabtak ki még 2005-ben kartellezés miatt - közölte a Gazdasági Versenyhivatal kommunikációs csopor
2008. május 13. kedd 15:25 - Hírextra
Közleményükben emlékeztetnek arra, hogy a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) annak idején amiatt indított vizsgálatot, hogy kiderüljön, a Magyar Tervezőgrafikusok Egyesülete (MTE), a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) és a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (MKISZ) tervező grafikusi árjegyzéke sérti-e a versenytörvényt.

A Magyar Tervezőgrafikusok Egyesülete hosszú évek óta ad ki tagsága, de a megrendelők és a piac többi szereplője számára is hozzáférhető, és a piacon széleskörűen elterjedt és igényelt, részletes tervezőgrafikusi árjegyzéket. Az árjegyzék kiadásához 2000 áprilisától a másik két szervezet is csatlakozott, legalábbis olymódon, hogy nem kifogásolta, hogy feltüntették az árjegyzék kiadói között - idézte fel a vizsgálat hátterét a GVH.

"A vizsgálat végül megállapította, hogy az árjegyzékben foglaltak alkalmasak a gazdasági verseny korlátozására, mert meghatározzák az egyes tervezőgrafikai szolgáltatások minimum árait, valamint egyéb ártényezőket is. A jogsértés megállapíthatósága szempontjából közömbös, hogy az egyesületek csak tájékoztatónak szánták az árakat, mert önmagában a díjtételek közzétételét is tiltja a versenytörvény" - írták a közleményben.

A Gazdasági Versenyhivatal így 2005. július 5-én tartott tárgyalásán megállapította, hogy az MTE 1997. január 1-től, valamint az MTE, a MAOE és a MKISZ 2000. április 1-től érvényesülő árjegyzékei alkalmasak a verseny korlátozására. Ezért a MAOE-t 18 millió, az MTE-t 6 millió, az MKISZ-t 2,5 millió forint összegű bírság megfizetésére kötelezte.

A döntés ellen az érintettek fellebbeztek. Az első fokon eljáró Fővárosi Bíróság (FB) a GVH határozatának bírság kiszabására vonatkozó részét hatályon kívül helyzete, és e körben újabb eljárásra kötelezte a versenyhatóságot. Azt azonban, hogy az érintettek kartelleztek volna, az FB nem vonta kétségbe. Végül a Fővárosi Ítélőtábla ez év április elején hatályon kívül helyezte az FB döntését, és a bírságot valamennyi érintett esetében 500 ezer forintra mérsékelte. Az ítélőtábla szerint tehát a jogsértés megállapítható, de a GVH bírsága eltúlzott volt - olvasható a versenyhivatal közleményében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását