2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Verhetik a szlovák eurót

Ha pontosak Brüsszel számai, a magyarok leghamarabb 2012-ben következhetnek - írja a Népszabadság. Míg a szlovákok minden maastrichti mutatót teljesítenek, hazánk egyet sem.
2008. május 8. csütörtök 11:45 - Hírextra
Már csak a magyarok és a lengyelek ellen folyik eljárás a túl nagy hiány miatt Brüsszelben. Beigazolódtak a várakozások: az Európai Bizottság szerdán Szlovákia felvételét javasolta az euróövezetbe a tagállamoknak. Az EU tanácsának júniusi jóváhagyása, valamint a korona árfolyamának júliusi rögzítése az euróhoz képest már csak formalitás.

Északi szomszédunknál az idei államháztartási hiányt a GDP 2 százalékára, míg az államadósságot 29,4 százalékra várja az Európai Bizottság. Nincsen gondja a hosszú távú kamatlábakkal (4,5 százalék), az átváltási árfolyammal sem.

Az infláció azonban aggodalomra adott okot az EU bizottsága szerint. A pénzromlás tizenkét hónapra számolt átlaga ugyan márciusban a GDP 2,2 százalékát tette csak ki, ám a múlt hónapban tizenöt hónapos rekordértéket, 3,6 százalékot ért el. Brüsszel mindamellett úgy látja: az infláció idén megáll 3,8 százalékon, jövőre pedig 3,2 százalékra esik vissza. Így - ha kevéssel is - a megkövetelt, mozgó referenciaérték alatt marad, a tendencia pedig csökkenő.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását