2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Új utak a Pokolba - modern bűneink

Kevélység, fösvénység, bujaság, irigység, torkosság, harag, jóra való restség. A hét főbűn. Vagyis voltak, egészen mostanáig. A Vatikán szerint ugyanis a modern világban ezek már elavultak, az új kor embere egész más utakat választ a Pokolba. Így megszüle
2008. május 7. szerda 16:00 - Mohai Szilvia
A katolikus egyház megkülönböztet enyhébb, azaz bocsánatos és súlyosabb, vagyis halálos bűnöket. Aki halálos bűnt követ el, elveszíti Isten kegyelmét, és a Pokolra jut. A hét főbűnt, melyek elkövetése kárhozatba taszíthat, Gergely pápa adta a katolikus egyház katekizmusához a hatodik században. De most, másfél évezreddel később, a rendkívül kreatív emberi gonoszságnak köszönhetően frissítésre volt szükség. 2008. március 9-én a Vatikán lapjában, a L’Osservatore Romano-ban megjelent egy interjú Gianfranco Girotti püspökkel, melyben Girotti megnevezte a modern világ főbűneit, mégpedig: környezetszennyezés, génmanipuláció, luxuscikkek vásárlása, drogfogyasztás és -kereskedelem, őssejtkutatás, pedofília, mások szegénységbe taszítása. A világ folyamatosan változik: az ókori világ hét csodája mellett már itt vannak az új csodák, a régiek után az új bűnök. A globalizáció új típusú gazságokat rejt magában; s hogy ezt felfedeztük, ki is éltük magunkat. Gyárakat építettünk ezerszámra, melyek káros gázokat bocsátottak a levegőbe, fokozva ezáltal az üvegházhatást: klímaváltozás, tornádó, árvíz, szökőár, terménypusztulás, éhínség. Avagy: egyre nagyobb méreteket öltő biológiai tudásunk és kíváncsiságunk eredményeképp Istent játszva klónozgattuk környezetünket és magunkat; akkora vagyont halmoztunk fel, hogy már az értékét sem érezzük, de akiktől elvettük, ők annál jobban érzik annak a hiányát.

Bűneinket sokáig sorolhatnánk, hiszen Istennel ellentétben az ember gyarló: bármely korban képes a legkülönfélébb elfajzásokra. Azonban érdekes, hogy míg a hatodik században az emberi psziché túlkapásai, illetve torzulásai játszották a főszerepet; legújabb aljasságaink listája - főleg a környezetszennyezést vagy a drogfogyasztást tekintve - bizonyos tevékenységeinket marasztalja el. Leegyszerűsítve: rossz tulajdonságaink kontra kifogásolható cselekedeteink. Régóta tudjuk, hogy a legfélelmetesebb állat az ember. A hét - eredeti - főbűnnél maradva; biztosan mindenki emlékszik a Hetedik című filmre, melyet nézve végigborzonghattuk, amint egy pszichopata főbűnüldöző halomra gyilkolja a pokoli hetest szimbolizáló, kárhozatra ítéltetett bűnösöket, köztük önmagát. Ezek a bűnök ugyanis bennünk vannak, s ha meg is nyilvánulnak valamiben - a torkos kövérségében, a buja elhasználtságában, a fösvény vagyonában... -, a külső szemlélő számára rejtve maradnak, s onnan rombolják tovább lelkünket és emberi kapcsolatainkat. Új bűneink legtöbbje azonban tevékenység, sőt, néhány bűncselekmény, mint a drogkereskedelem vagy a pedofília. Tény, hogy mindegyikhez tudnánk kapcsolni egy-egy rossz tulajdonságot, hogy rekonstruálhassuk az eredeti hetes szerkezetét; például a környezetszennyezéshez a felelőtlenséget vagy az önzést, a luxuscikkek vásárlásához a telhetetlenséget, a drogfogyasztáshoz a gyengeséget, a pedofíliához a szexuális perverziót. De ezen jellemvonásokat felsorolva túl általános lenne a lista; avagy a Vatikán szerint manapság maga az elkövetés, illetve annak eredménye felháborító, nem pedig az elménkben kavargó torz gondolatok.

Az eredeti főbűnlajstrom tehát az emberben rejlő gonosz legjellemzőbb ismérveit nevezte meg, a mostani pedig azok modern megtestesüléseiből ragad ki egyet-egyet. Így a pszichológiai jelleget felváltja a társadalmi; vagyis a vallás mintha ma már nem - születésünkkor még - tiszta lelkünket védené a belőlünk kitörni akaró rossztól, hanem a környezetünket tőlünk. A világ halad - hogy előre vagy hátra, manapság nehezen eldönthető -, változnak az erények és a bűnök. Azaz leginkább mi magunk változunk. Másfél évezreddel ezelőtt még azt tiszteltük mind, aki tiszta, mértékletes, jótékony, szorgalmas, megbocsátó, szívélyes és szerény (lásd a hét főerény) - s hol vannak ezek az értékek ma már! A huszonegyedik században arra nézünk fel, aki Porschéval jár, Armanit hord, gyárakat vesz, birodalmakat irányít. Ha meg kellene vetnünk valakit azért, mert irigy; megvethetnénk szinte az egész világot - hiszen a szomszéd kertje mindig zöldebb, a pénze több, a felesége szebb, a gyerekei okosabbak - és saját magunkat is. A bujasággal hasonlóképp járnánk - gondoljunk csak arra, hogy ma már szinte bárhol beszerezhetünk pornóvideókat, a prostituáltaknak érdekvédelmi szervezetünk van, a házasságtörés pedig nem bűn, hanem egy jó hecc. A fösvénység - pontosabban egy szinonimája - szlogenné vált, a torkosság - főleg, ha azt a magunkhoz vett csemege nem túl gusztusos eltávolítása követi - nem bűn, hanem betegség, restnek lenni pedig miért is bánnánk, ha megtehetjük; az összelopott gyárunkban robotoló munkások majd kitermelik a nyereséget, míg mi a hasunkat süttetjük a Bahamákon.

A régi főbűnök ma is léteznek, csak már nem fők és nem bűnök. Egy cigarettacsikket eldobni az utcán sokkal súlyosabb vétek, hiszen szennyezzük vele a környezetet. Barátainkra irigykedni, de szemtől szemben nyájasnak lenni nem az, hiszen a világ egyetlen bírósága sem bünteti. Így váltak környezet- és társadalomellenes cselekedeteinkből bűnök, bűneinkből pedig kellemetlen tulajdonságok. S ha meg is bánunk mindent, amit környezetünk ellen tettünk, és így megmenekülünk a kárhozattól; kérdés, hogy mit tudnak kezdeni az újabb generációk azzal, amit magunk után hagyunk.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását