2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Rövid láb, rövid ész

A rövid kéz- és láb növelheti az egyén kockázatát arra, hogy idősebb korában memóriaproblémákkal nézzen szembe - állapították meg amerikai kutatók. Ötven százalékkal nagyobb azon nők esélye a szellemi képesség hanyatlására és az Alzheimer-kór kialakulásár
2008. május 6. kedd 15:34 - Hírextra
Minél hosszabb egy nő alsó lábszára, annál kisebb a demencia kockázata idős korban.

A férfiak esetében viszont csak a rövidebb karfesztávolságot kapcsolták össze a kutatók az időskori elbutulás nagyobb kockázatával.

A Neurology című szaklapban közzétett tanulmányukban az amerikai kutatók rámutattak arra, hogy számos korábbi dolgozat azt sugallja: az élet korai szakaszát uraló környezeti hatások szerepet játszanak a krónikus betegségek kialakulásának lehetőségére az élet késői szakaszában. A rövid végtagok táplálkozási hiányosságok jelei lehetnek az élet korai szakaszában, ezek a hiányosságok szerepet játszanak az agy fejlődésében.

"A testméreteket - mint például a térd magasságát és a kar fesztávolságát - gyakran használják a korai életszakasz hiányosságainak biológiai jelzőiként" - hangoztatta Tina Huang, a bostoni Tufs Egyetem munkatársa, a vizsgálat vezetője.

Más vizsgálatok már megállapították, hogy összefüggés van a végtagok hosszúsága és a szellemi leépülés között az ázsiai népesség körében. Huang asszony meg akarta vizsgálni azt, hogy ez az állítás igaz-e az amerikai népességre is, amelynek tagjai körében a magasság nyolcvan százaléka örökletes tényező.

Kollégáival 2798, átlagosan 72 éves, fehérbőrű embert vizsgáltak öt éven keresztül, megmérték a térdmagasságot és a kar fesztávolságát.

"A vizsgálat végére 480 személynél fejlődött ki az időskori szellemi leépülés - úgy találtuk, hogy a rövidebb alsó lábszár és karfesztáv összefügg a szellemi leépülés megnövekedett kockázatával." Általánosságban vizsgálataink azt jelzik, hogy akárcsak a koreai népesség esetében, a nyugati populációban is a rövid végtag a demencia kockázatát vetíti elő - írták tanulmányukban a kutatók.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását