2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Magyar festőművész tárlata Firenzében

Too beautiful/Picassótól Bobóig - portrék a 20. századból címmel Kelemen Károly festőművész képeit állította ki Firenzében a Rosanna Tempestini Frizzi kortárs művészeti galéria.
2008. május 6. kedd 08:55 - Hírextra
Kelemen Károly elmondta az MTI-nek, hogy ez az első egyéni tárlata Olaszországban, és a 2007-ben készült portrésorozatának 13 darabja került a boltíves kiállítóterem falaira. Középpontban a Picassóról festett képe, a Fejfájás című áll, jobbról és balról rá tekint az összes portré, köztük festők, filozófusok, s két női portré, egyikük Bobó, a magánélet megtestesítője.

Ami a kiállítás címét illeti, megvallotta, hogy nem maga találta ki, hanem Einspach Gábor kortárs magángyűjtő, mert amikor ránézett a képekre, azt mondta, hogy azok túl szépek, vagyis a művész stílusához képest nem brutálisak, sőt lágyak, finoman kidolgozottak.

A művész magát a 20. század örökösének vallja, és a múlt század nagyjaiból megalkotta a saját arcképcsarnokát, posztmodern játékossággal.

Az avantgárdból ott van Picasso, de az absztrakció atyja, Kandinszkij is, s a nagy szintetizátor, Paul Klee, de láthatók az arcképek között a második világháborút követő időszak művészetének, elsősorban a pop-artnak a kiválóságai, mint Andy Warhol vagy Jasper Johns. Mind olyan személyiségek, akik tevékenyen részt vállaltak a korszak vizuális arculatának kialakításában.

Hogy miért éppen a 20. század nagyságai a portrék témái, Kelemen Károly azt válaszolta, hogy "izgat ez a kor, mint egy letűnt világ. Kutatom, hogy mi is volt az, amire máig hivatkoznak. Az absztrakt nem létezhet 2008-ban, mert kiüresedett, giccsként funkcionál, nincs mondanivalója" - tette hozzá.

Kelemen Károly kivételes dolognak tartja, hogy kortárs művészként kiállíthat Firenzében, az Arno folyó partjához közel, a belvárosban, mert annyi a műemlék és a múzeum a városban, hogy nemigen foglalkoznak a mai művészettel.

Kelemen Károly Budapesten és Szentendrén dolgozik, Győrben született, s 60. születésnapjára a városban retrospektív kiállítást rendeznek munkáiból május 24-én. A Magyar Képzőművészeti Főiskolán végzett, 1974-től vesz rész csoportos, 1979-től pedig egyéni kiállításokon Franciaországon, Ausztrián, Németországon, Lengyelországon, Oroszországon keresztül Olaszországig.

Kelemen Károly firenzei tárlata, a Via De, Coverelli 27. alatt május 16-ig tart nyitva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását