2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Elismerés a rendőrségi-határőrségi integrációnak

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának kormánypárti és ellenzéki képviselői egyaránt elismerően nyilatkoztak a rendőrség és határőrség integrációjának eredményéről a testület keddi ülésén, miután meghallgatták a szakminisztérium és Bencze
2008. május 6. kedd 15:19 - Hírextra
Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára tájékoztatójában elmondta: az integrációt sikeresen teljesítették, és a rendőrség nem csak megőrizte működőképességét, de jól látja el feladatait, a tevékenységét érdemben bíráló írások száma csökkent, és az elmúlt másfél évben a rendőrség megítélése is javult.

Bencze József altábornagy, országos rendőrfőkapitány szerint is teljesült az integráció célja, javultak a bűnügyi felderítési és közbiztonsági mutatók, vagyis javult a rendőrség működőképessége.

Juhász Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy az integráció azonban feszültségeket is szült; egyik példaként említette a budapesti, körülbelül 1.500 fős rendőrhiányt, amelynek oka, hogy a budapesti fiatalok nem jelentkeznek rendőrnek, a vidéki, de a fővárosban szolgáló fiatal rendőrök pedig szeretnének hazamenni lakóhelyükre. Mint mondta, ezen a tárca a rendőrök lakáshoz jutását segítő programmal kíván változtatni.

A tárca célja, hogy a Budapesten szolgálatot teljesítő vidéki rendőr megtelepedhessen, lakást, tulajdont szerezhessen - mondta, hozzátéve: a tervek szerint tíz év budapesti szolgálat ideje alatt a rendőrség az ütemezett lakáshitel-törlesztésbe "segít be".

Másik feszültségforrásként jelölte meg az államtitkár azt, hogy az integrációból adódóan egyes megyékben több rendőr teljesít szolgálatot az indokoltnál, az úgynevezett "belső megyékben" - amelyek egyáltalán nem kaptak határőröket - pedig létszámhiány van.

Törekedni kell arra, hogy a 45 ezer fős rendőrség - amely alkalmas arra, hogy a Magyar Köztársaság rendészeti feladatait ellássa -, fizikailag is ott legyen, ahol a feladatok vannak - jelentette ki. Szavai szerint egy kétéves, lépcsőzetes, tervezett létszámmozgatással ez megoldható, és - figyelembe véve az iskolából kikerülő fiatal rendőröket is - körülbelül három év alatt szűnik meg a rendőrhiány.

Kontrát Károly (Fidesz) az integráció kudarcának ítélte, hogy többen is elhagyták a testületet az integráció miatt, és nem sikerült megtartani a két szervezet integrációja után a munkavállalókat, nem sikerült feltölteni a jogszabályban rögzített 45 ezer fős létszámkeretet.

Válaszában Juhász Gábor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi szabályok szerint a rendőrök igen kedvező feltételekkel, fiatalon nyugdíjba tudnak menni, és egyes esetekben a fizetésüknél is több nyugdíjat kapnak, tehát sokan a "gazdasági racionalitás" miatt vonultak nyugdíjba.

"Úgy gondolom, az az igazi siker, hogy valójában csak ennyien mentek el" - tette hozzá. Felhívta a figyelmet arra, hogy csak nagy körültekintéssel lehet megváltoztatni a rendőrök számára kedvező szabályokat.

Gál Zoltán (MSZP) szerint az integráció sikerét az is jelzi, hogy az állampolgárok valójában észre sem vették azt.

Lázár János, a testület fideszes elnöke emlékeztetett rá: a Fidesz azért támogatta a kormány elképzelését a rendőrség és határőrség integrációjáról, mert azt remélték, hogy új típusú, erős, szolgáltató, a biztonsági helyzetet jelentősen javítani képes rendőrség jön majd létre. "Magunk is érdekeltek vagyunk a sikeres integrációban" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását