2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Rákszűrés melltartóval

A jövőben az emlőrák szűrővizsgálatához talán elégséges lesz egy órára, ismételten viselni egy különleges melltartót és csak azoknak tanácsolják, hogy menjenek el a szűrőállomásra, akiknél ez az egyszerű módszer valami gyanús eltérést jelez.
2008. május 5. hétfő 09:59 - Hírextra

Angol és kínai kutatók dolgoznak azon, hogy ez a fontos lehetőség várhatóan három év múlva világszerte a hölgyek számára elérhető legyen.

A rosszindulatúan elfajuló rákos sejtek, szövetek anyagcseréje, vérellátása megváltozik, fokozódik és ezért a daganatos területek hömérséklete is más lesz, mint a környezetükben lévő, egészséges sejteké. Jó lenne, ha a hőmérséklet változása már akkor jelezné a bajt, a rákos folyamatot, amikor a rosszindulatú elfajulás még el sem kezdődött, de a hajlam már valószínűsíthető.

Tíz éve elkezdődtek a próbálkozások, de a szakemberek nem sok jövőt jósoltak ennek a módszernek: az akkor használt hőmérők nem bizonyultak elég érzékenynek. Csak kevés hölgyet vizsgáltak és a gond eleve az, hogy fiatal nők esetében a kebel hőmérséklete a menstruációs ciklus szerint változik, a változás megjelenésének időpontjától pedig még nehezebb megmondani, hogy a szövetek melegedése mikor kóros.

Debbie Saslow, az Amerikai Rákszövetség elnöke úgy nyilatkozott: "A legtöbb vizsgálat olyan hölgyeken történt, akikről már tudták, hogy emlőrákjuk van. Ennek alapján a nők fele emlőrákban szenved".

A skót Simpson doktor tervezte melltartó - a Chronobra - beépített hőérzékelői a szövetek mélyén mérték a hőmérséklet változását. Úgy remélte, hogy a hőmérséklet ciklikus változásai jellegzetesek azoknál, akiknek a szervezetében már ott van a rák elindulásának kockázata. A feltaláló feltételezte, hogy egy hónapon át naponta egy órát viselve ezt a melltartót kideríthető, hogy mennyire kell a hölgynek az emlőrák megjelenésétől tartania.

Egy manchesteri kutatócsoport, melynek vezetője Elias Siores, a Bolton Egyetem munkatársa olyan "okos melltartót" szerkesztett, amely mikrohullámú antennák segítségével veszi fel a mélyben történő hőmérsékletváltozásokat. Ez a melltartó azokra a műszerekre hasonlít, melyekkel a tengeralattjárókat igyekeznek a felszínen úszó hajók észrevenni. A kutatók szerint az ilyen melltartók nem lesznek drágábbak, mint a jelenleg forgalomban lévő fehérneműk, a mikrohullámú technika pedig nem jelent veszélyt a hölgyek számára.

Az emlőrákszűrésre szerkesztett melltartókkal főleg az angol szakemberek foglalkoznak. A harmadik ilyen munkacsoport Leicesterben dolgozik. Ők az elektronikával próbálják ezt a súlyos gondot megközelíteni: az általuk szerkesztett melltartó a bioelektromos változásokról készít komputeres képet és jelzi azokat a "forró pontokat", melyek a rosszindulatúan elfajuló sejtcsoportokra jellemzőek.

Az angol egyetem és egy kínai elektronikai cég már egyezséget is kötött, amelynek értelmében mihelyt elkészül az első egyértelműen sikeres modell, a kórházakban sok hölgy viselheti majd a divatos szűrővizsgálati fehérneműt. Egy előzetes változat bizonyos ázsiai kórházakban már most is létezik, de az eredmények még nem ismertek.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását