2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Halálfélelem és zuhanás az előadás alatt

Nincs biztonságos szakma. Az asztalos lefűrészelheti az ujját, a kovács rácsaphat a kezére, a villanyszerelőt megrázhatja az áram, a rendőrt lelőhetik, a postást elüthetik, a színész meg lezuhanhat a több méter magas díszletről. Mégis folytatni kell a bal
2008. április 27. vasárnap 12:28 - Malina Adrienn
A színházi balesetekről nem szívesen beszélnek az érintettek. Régi, rossz emlékek, balesetek, amelyek véletlenül történtek meg, és szintén a véletlennek köszönhető, hogy nem végződtek tragédiával. Pedig sokan közel álltak hozzá. Gálffi László, az Örkény Színház művésze évekkel ezelőtt a Vígszínházban játszott a II. Richárdban. Az egyik jelenetben színészkollégája szúrása annyira élethűen sikerült, hogy csaknem nyílt színen vérzett el a „király”. Gálffira rögtön műtét várt, majd hosszas gyógyulás, hogy aztán újra színpadon állhasson.

Az Operett Színházat sem kímélik a hátborzongató esetek. A Szépség és a Szörnyeteg előadásán Homonnay Zsolt (Szörnyeteg szerepében) négy méter zuhant egy lengőhintáról. Zsolt talán csak a vastag jelmeznek köszönheti, hogy a megúszta az esést egy hétcentis fejsérüléssel, valamint szilánkos csuklótöréssel és bordarepedéssel. Bár annyit a jelmez sem tompított a zuhanás erején, hogy a színész megússzon egy csinos kis gipszet a karján.

Az esés néhány tizedmásodperce alatt lepörgött előttem az életem, pont úgy, mint a filmekben. Kisebbik fiam akkor volt pár napos, és arra gondoltam, hogy nekem még dolgom van itt. Látni szeretném, ahogy a fiúk felnőnek, itt és most még nem érhet véget az életem. Megrázó élmény volt – elevenítette fel a balesetet Homonnay Zsolt.

2006 májusában ismét az Operett Színházat sújtotta egy baleset. A Rudolf című musicalnek már a próbai sem voltak zökkenőmentesek, hiszen egy szalmonellafertőzés a fél színházat ágynak döntötte. A premier rendben lezajlott, de a munka ezután sem állhatott le. Újabb próbák következtek, melyek egyikén megtörtént a baj. Az első szereposztás két főszereplője, Vágó Bernadett és Dolhai Attila több métert zuhant az egyik díszletről, amikor az hamarabb nyílt szét a kelleténél. Attila szerencsésebben megúszta, Bernadettre több hetes kihagyás várt, és csak a Szegedi Szabadtéri Játékokon tért vissza Vetsera Mária szerepébe.

Apropó Szeged. Múlt nyáron az Eszenyi Enikő rendezte Marica grófnő előadás került az elátkozott darabok listájára. Siker volt, azzal együtt, hogy a Zsupán Kálmánt játszó Nagy Ervint előadás előtt baleset érte, ezért táncos jeleneteit a darab társkoreográfusa, ifj. Zsuráfszki Zoltán adta elő. Elég baj, ha a táncoskomikus nem tud táncolni, de a talicska kapóra jött, és remekül megoldották a szerencsétlen helyzetet. A színész hol mankóval, hol talicskával, tolószékkel vagy bottal közlekedett a színpadon.

Tavaly októberben az Operaházban nagy sikerrel bemutatták Puccini Tosca című előadását. Az előadás igazi hőse a főszereplő Rálik Szilvia volt. A művésznő ugyanis az előadás előtt pár nappal az egyik próbán megsérült: ínszalagszakadást szenvedett. Így az előadáson a ruha alatt sínbe volt rakva a lába, mégis mosolyogva tűrte a fájdalmat.

Néhány budapesti színháznál még érdeklődtem, hogy a veszélyes vagy csak véletlen helyzeteknél mennyire áll mellettük egy őrangyal. A Madách Színházban és a Bárka Színházban nem is emlékeznek ilyen esetre, úgyhogy ők biztonságban vannak.

A Bárkából Makranczi Zalán pont a Don Carlos bemutatója után nyugtatott meg. Az előadás alatt egy több méter magas, fémvázas toronyon „mászkálnak” a színészek, akrobatikus ügyességgel. Veszélyesnek tűnik, de Zalán szerint mégsem az.

Alföldi Robi, a darab rendezője nagyon odafigyel arra, hogy biztonságban legyünk. Amikor felépítették a tornyot, azok az emberek próbálták ki, akik összerakták. Amikor én próbáltam ki, szivacsokkal voltam körbevéve, és ott állt egy segítő ember. Ő mondta, hogy mikor menjek lassabban, mikor gyorsabban. Egyszer sem éreztem magam veszélyes helyzetben – mesélte a színész.

Horváth Orsolyát, a Nemzeti Színház PR-vezetőjét is megkérdeztem, ők hogy állnak a biztonsággal.

Vannak peches időszakok. A Nemzeti életében ilyen volt a Mester és Margarita bemutatója.
Akkor már a fotóspróbán két színészünk, Szalay Marianna és Blaskó Péter is bekötött kézzel játszott, illetve a Farsang bemutatóját is el kellett halasztani – mondta Horváth Orsolya.



Jól érzem, hogy a színészek nem szeretnek erről beszélni?

Igen, akivel történt már ilyen, az biztos, hogy nem örömmel eleveníti fel ezeket az eseteket. Több dolog történt már nálunk is, hiszen a színház veszélyes üzemmód. A süllyedők jönnek- mennek, és nagyot lehetne esni, ha nem figyelnek oda azok a munkatársak, akiknek ez a feladata. Szinte csoda, hogy a hat év alatt nálunk semmi komoly baleset nem történt. Mi ebből soha nem csináltunk nagy ügyet. Ha történik valami baleset, és ki kell hívni a mentőket, a diszpécserek azonnal leadják az információt a hírügynökségeknek. Ám ennek ellenére sem jelenik meg semmi, mert mi ezt szándékosan nem szeretnénk közölni. Nincs is olyan, ami miatt beszélni kellene ilyen eseményekről. Tragédia szerencsére még nem történt.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását