2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Pokol vagy gyehenna?

Odd Bonderik lutheránus püspök, a norvég Biblia-társaság igazgatója a "pokol" szó helyett a "gyehenna" kifejezést tartja alkalmasabbnak a Biblia új fordításában. A "gyehenna" a héber 'Ge-ben-Hinnon' kifejezésből származik, ami szó szerinti fordításban: "H
2008. április 26. szombat 12:15 - Hírextra
A kifejezés meg is jelenik több helyen az Ószövetségben, ha nem is olyan sűrűn, mint a "pokol". Ezen a Jeruzsálem közeli helyen égették el régen a holtakat és a szemetet.

A változtatást az indokolja, mondja a püspök más bibliamagyarázókkal egyetemben, hogy a "pokol" a középkort idézi, túl ijesztő és ezzel együtt túlbanalizált, mert a mindennapi nyelvben sokat használják. A "gyehenna" viszont kevésbé felkavaró és bizonyos értelemben pontosabb.

Bonderik szándékát azonban sokat vitatják lapokban és interneten egyaránt - írta a Corriere della Sera című olasz lap. Egyrészt azért, mert Gyehennának neveznek egy black-metál rockegyüttest, másrészt azért is, mert a norvégok 85 százaléka lutheránus és nem tartja a "pokol" szót elcsépeltnek. Egy, a közelmúltban készített felmérés szerint a lakosság 51,6 százaléka hisz Istenben, 40,3 százaléka a feltámadásban és akik Istenben és a Paradicsomban hisznek, azok hisznek az ördögben és a pokolban is.

Április elejéig Norvégiában a lutheránus volt a hivatalos államvallás, de most a 7 legnagyobb párt egyetértésre jutott az alkotmány erre vonatkozó részének módosításában, amely a tervek szerint általánosabban fogalmaz majd és a norvég nemzet alapértékeit a keresztény és a humanista gyökerekben jelöli meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását