2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Sztrájk-helyzetjelentés

Péntek kora délutánig a közlekedésben nem okozott komolyabb fennakadást a BKV Zrt. alkalmazottainak munkabeszüntetése, a főpolgármester szerint azért, mert dolgozók tízezrei vettek ki szabadságot, és cégek sokasága állt le részben vagy egészben.
2008. április 18. péntek 17:07 - Hírextra

A városban található webkamerák tanúsága szerint akkor sem bénult meg a forgalom, amikor a délutáni időszakban a munkából hazaindulók útra keltek.

A Fővinform nem sokkal délután öt óra előtt adott tájékoztatása szerint a Petőfi hídon a Pest felé tartó oldalon, a pesti hídfőnél két személyautó összeütközött, a baleset miatt torlódás alakult ki. Emellett lassabb haladásra számítsanak az autósok az Erzsébet hídon Pest felé, a Belvárosban a Kossuth Lajos utcában és a Károly körúton az Astoria felé, a Margit körúton a Moszkva tér irányába, valamint a Kerepesi út-Hungária körút csomópontnál.

A gépjárművek mellett több kerékpárost látni az utakon, a Hajtás Pajtás Közhasznú Egyesület szóvivője szerint a kerékpáros-forgalom akár a szokásos háromszorosára is nőhet a sztrájk miatt.
A sztrájk ellenére néhány villamos és busz közlekedik: az 1-es villamos 12-14 percenként, a 6-os és 17-es villamos negyedóránként, a 18-as pedig rövidített útvonalon 15-20 percenként. Buszjárat ingázik 73-as jelzéssel 6-7 percenként jár a 173-as vonalán. Üzemel a sikló és a libegő is.
Közlekednek a BKV alvállalkozói által üzemeltetett buszok, ezeknek a járatoknak a zöme Dél-Budán és Újpesten szállít utasokat - derül ki a Fővinform összefoglalójából.

A Volánbusz elfogadja a BKV-bérleteket, és sűrűbben közlekednek a buszok például Budakeszi és Szentendre térségéből Budapestre.

Az MTI több taxitársaságot is megkeresett a délutáni forgalomról érdeklődve. A Taxi4-nél azt közölték: a péntek délutáni forgalom ötszörösét bonyolítják. A Buda és a Tele5 taxitársaságokat üzemeltető cég úgy tájékoztatott, hogy 20-25 százalékos forgalomnövekedést tapasztaltak. A cég a Főtaxihoz hasonlóan azonnali rendeléseket is felvesz, amelyet a forgalom függvényében amint tudnak, teljesítenek.

A sztrájk ideje alatt több incidens is történt a fővárosban: megfenyegettek két biztonsági őrt a 3-es metró Pöttyös utcai megállójánál, és valamilyen robbanószerkezetet, feltehetően Molotov-koktélt dobtak a Szép Ilona kocsiszínre. A BKV Fehérvári úti villamosremízére pedig légfegyverből származó acélgolyókat lőttek ki péntek reggel ismeretlenek. A rendőrség vizsgálja az eseteket, emellett visszatérően ellenőrzik a BKV objektumait, telephelyeit és a környéküket.

A távirati iroda napközben úgy értesült: a BKV kritikus pénzügyi helyzetére való tekintettel, két részletben, már áprilisban és májusban átadná a főváros az éves költségvetésében a cég számára elfogadott, áfa nélkül 9,7 milliárd forintos önkormányzati támogatást. A Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes által szorgalmazott javaslatról hétfőn tárgyal a Főpolgármesteri Kabinet. A végső döntést jövő héten csütörtökön hozza meg a Fővárosi Közgyűlés. Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője az MTI kérdésére elmondta: üdvözítőnek tartják a Főpolgármesteri Kabinet tervét, de - véleménye szerint - ez a helyzetet nem oldja meg.

Demszky Gábor főpolgármester délután bejelentette: a BKV állami támogatásának növelését vagy a cégre háruló adók és járulékok csökkentését javasolja a főváros vezetése valós és reális alternatívaként a szombaton az állammal kezdődő BKV-finanszírozási tárgyalásokon.

A főpolgármester szerint a pénteki BKV-sztrájk elkerülhető lett volna, mivel a szakszervezetek minden munkajogi követelését teljesítették. Rámutatott: a szakszervezetek közvetve nem a BKV-t, vagy a fővárost és a budapestieket, hanem az ország gazdaságát büntették meg a sztrájkjukkal.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását