2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Finito ötvenedszer

Egy középkorú, munkanélküli húsüzemi dolgozó öngyilkosságra készülve eladja saját halálát - április 23-án ötvenedik alkalommal láthatja az Örkény Színház közönsége a reményvesztett Blondin Gáspár történetét, azaz Tasnádi István Finito (Magyar zombi) című
2008. április 18. péntek 17:59 - Hírextra

A történet főhőse, az életkedvét vesztett nagyábrándi lakos, Blondin Gáspár váratlanul munkanélkülivé válik, ezért kivonul a kerti vécébe, és öngyilkosságra készül.

"A 44 éves, nős, gyermektelen, nagyábrándi lakos, egykori húsüzemi dolgozó élete senkit sem érdekel, halála viszont kapóra jönne sok mindenkinek. Gáspár tehát eladja halálát. Többször is" - olvasható az előadás ismertetőjében.

Az abszurd hangvételű történetet 2007 januárjában mutatta be az Örkény Színház, így a produkció kevesebb mint másfél év alatt jutott el a félszázas jubileumhoz.

"Ez a teátrum legnézettebb előadása, pótszékkel megy szinte minden alkalommal, ezért is tűzzük ilyen gyakran műsorra" - beszélt a darabról az MTI-nek Debreczeny Csaba, aki a Finitóval a Pécsi Országos Színházi Találkozón (POSZT) a Színházi Kritikusok Céhének és az Örkény Színház közönségének szavazatai alapján is a legjobb férfi mellékszereplő díját nyerte el.

A színész a darabban saját szavai szerint "Pál, a Pál Show-ból, egy törekvő médiaszemélyiség a rosszabbik fajtából, aki megtestesíti a szakmájáról kialakított szinte összes rossz sztereotípiát. Egy médiagenyó." Hozzátette, annak ellenére, hogy ilyen sokszor játszották, az előadás frissességét ma is ugyanolyannak érzi.

"Ennek a titka talán az, hogy a közönség nevet, élvezi a darabot, és a nézők hozzáállása, lelkesedése ránk, színészekre is átragad" - vélekedett a színész.

A verses komédia alapötlete Nyikolaj Erdman szovjet drámaíró Az öngyilkos című művéből származik. A darabot Mácsai Pál rendezte, Blondin Gáspárt Csuja Imre, a feleségét Für Anikó alakítja. A további szereplők Pogány Judit, Lengyel Ferenc, Végvári Tamás, Bíró Kriszta, Széles László, Egyed Attila, Debreczeny Csaba, Kerekes Viktória, Máthé Zsolt és Mácsai Pál. A zenei betéteket Bucsi Annamária és Gál Gabi éneklik.

Az Örkény Színház előadása 2007-ben számos díjat nyert, többek között a POSZT-on, a nyíregyházi Happy Art fesztiválon és a Színházi Kritikusok Céhének szavazatai alapján. A darabot A magyar zombi címen először 2006-ban mutatták be Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színházban, ahol az idei évadban is repertoáron van. A budapesti Örkény Színház - amelynek felkérésére Tasnádi István a komédiát írta - tavaly január, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház május óta játssza a Finitót.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását