2024. április 26. - Ervin
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kristályglóbusz Karlovy Varyban

Kristályglóbusz-díjjal fog tisztelegni a csehszlovák film három legendás alakja - Juraj Jakubisko, Dusan Hanák és Ivan Passer - előtt az idén a 43. nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban. A seregszemlére július 4. és 12. között kerül sor híres nyugat-cs
2008. április 16. szerda 12:17 - Hírextra
A szemle szervezői ezzel kívánják elismerni a három személyiség kiemelkedő hozzájárulását a világ filmművészetéhez - mondta az MTI tudósítójának egy prágai sajtóbeszélgetésen Eva Zaoralová, a fesztivál művészeti igazgatója. A kitüntetéshez mindhárom filmes életjubileuma adta az apropót: Jakubisko és Hanák az idén tölti be a hatvanat, míg Passer a 75-öt.

Juraj Jakubisko eddigi legkiemelkedőbb filmje az Ezeréves méh, amely a Pichanda család két nemzedékének 1887 és 1917 között nyomon követett életútját feltárva kalandozik a történelemben. Hasonlóan, mint az Ezeréves méh esetében, a szabadság és a boldogság keresése áll a középpontjában következő, ugyancsak erősen a művészeti tudatban élő filmtablójának, az Ülök az ágon, és jól érzem magam címűnek is. Legújabb, régen várt opusának, a Bathorynak az ősbemutatója Karlovy Varyban lesz - hangzott el a beszélgetésen.

A film több mint 300 millió cseh koronás (közel hárommilliárd forint) költségvetésével minden idők legdrágább cseh filmje. A mű lényegében történelmi thriller Báthory Erzsébetről, a 17. századi magyar grófnőről. Jakubisko korábban azt nyilatkozta, hogy azokkal a történészekkel ért egyet, akik ártatlan áldozatnak tartják a fiatal lányok meggyilkoltatásával hírhedté vált csejtei úrnőt, és filmjében le akarja rántani a leplet a szörnyű rágalmakkal övezett legendáról.

Dusan Hanák legsikeresebb játékfilmjével, a Szeretlek, szeress! című tragikomikus történettel a cseh újhullámhoz áll meglehetősen közel. Egyrészt azzal, hogy a társadalom perifériáján tengődő, kilátástalan sorsú kisemberekre figyel, másrészt azzal, hogy az elvágyódást, a jobb akarásának a szimbólumát kifejező „remény sínjeit fektette le” vasutasokról szóló mozgóképével. Másik ütős darabja, az Egy régi világ képei című fekete-fehér dokumentumfilm, amely a mai napig aktuálisan üzen a kőkemény kitartásról, a tiszta emberi morálról.

Ivan Passer legismertebb filmje az 1965-ben készült Intim megvilágításban, amely az 1968-as prágai tavasz eltiprása után be volt tiltva a szocialista Csehszlovákiában.

"A fesztivál szerkezete az idén is a hagyományos lesz: versenyfilmek, dokumentumfilmek, Nyugattól Keletre és a más ismert tematikus blokkok" - fejtette ki Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke. Változás van a fődíjnál: az első helyért az eddig 20 ezer dolláros pénzjutalmat 30 ezer dollárra (közel 5 millió forint) emelték.

A külföldi filmesek közül az idén két személyiség munkássága kap kiemelkedő helyet Karlovy Varyban: Nicholas Roeg brit rendező, valamint Arturo Ripstein mexikói rendező. Mindkét alkotó személyesen is jelen lesz a rendezvényen.

Az idei szemle újdonsága, hogy éjfél után naponta brit horrorfilmeket fognak vetíteni az érdeklődőknek.

A filmszemle költségvetése mintegy 115 millió korona (1,2 milliárd forint), tehát hasonló az előző évek költségvetéséhez. A pénz mintegy 40 százalékát az állam és a közintézmények, míg nem egészen kétharmadát a szponzorok adták össze.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását