2024. március 28. - Gedeon, Johanna
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Észt alkotás nyerte az "Arany Liliomot"

Kadri Kousaar észt rendező filmje, a Magnus nyerte a wiesbadeni nemzetközi filmfesztivál fődíját, az "Arany Liliomot."
2008. április 16. szerda 13:31 - Hírextra
A játékfilmek kategóriájában 10 film indult a Közép- és Kelet-Európa kortárs filmművészetére koncentráló goEast! elnevezésű, immár hagyományos fesztiválon, köztük Kamondi Zoltán Dolina című filmje. A nemzetközi zsűri ezúttal egy fiatal fiú társadalmi vergődéseit és magányosságát bemutató észt filmet találta a legjobbnak, ugyanakkor a legjobb rendezésért fődíjat ítélt Stefan Arsenijevic szerb rendezőnek is.

A dokumentumfilmek kategóriájában - hat film közül - Thomas Ciulei román rendező Virágok hídja című filmje lett a nyertes. Ebben a kategóriában Magyarországot Böszörményi Zsuzsa és a finn Kai Salminen Hosszú utazás című filmje képviselte. Az Európai Unió keleti határszélén játszódó, az ukrán-szlovák határ által kettévágott magyar ajkú Kis- és Nagyszelmenc sorsát bemutató tragikomikus művet, amely a 39. Magyar Filmszemlén a legjobb dokumentumfilm díját kapta, személyesen mutatták be az alkotók a wiesbadeni filmünnepen.

Böszörményi Zsuzsa az MTI-nek adott szerdai nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy egyáltalán nem csalódott. Utalt arra, hogy a Hosszú utazást a szakma ezúttal is pozitivan fogadta, a film kedvező visszhangra talált, s újabb fesztiválokra kapott meghívást.

A magyar rendező elmondta, hogy új dokumentumfilmen dolgozik, amely ezúttal is a finn televízióval koprodukcióban készülne. Egyelőre még csak a film előkészítésére nyújtott be pályázatot, s épp ezért annak tartalmáról részleteket nem közölt. Az újabb koprodukció tervét annak szükségességével is indokolta, hogy ezáltal nagyobb anyagi források álljanak rendelkezésre.

A fesztivált immár nyolcadik alkalommal rendezték meg Hessen tartomány fővárosában. A Német Filmintézet (DIF) által szervezett rangos seregszemle díszvendége a magyar Fliegauf Benedek volt, aki Dealer című játékfilmjével 2004-ben már elnyerte a legjobb rendezőnek járó trófeát Wiesbadenben. A kortárs filmművészeti szemle ugyanakkor idén a fiatal magyar alkotó eddigi egész munkásságát bemutatta "Portré" elnevezésű különprogramjában. Ilyen jellegű bemutatóra elő ízben került sor a fesztivál történetében.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását