2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Tibet ügye segítheti a magyar autonómiatörekvéseket

A tibeti helyzet és a koszovói rendezés is segítheti a magyar autonómiatörekvéseket, a két eset azt bizonyítja, hogy nemzetköziesíteni kell az önrendelkezés kérdését - mondta Tőkés László, erdélyi református püspök, EP-képviselő hétfőn Budapesten az MTI-n
2008. április 14. hétfő 16:57 - Hírextra
"Mind a két eset azt bizonyítja számomra, hogy a kisebbségi kérdést nemzetköziesíteni kell. Az erdélyi magyar ügy nem Románia belügye, hanem egy nemzetközileg fontos ügy" - mondta Tőkés László Gál Kinga néppárti EP-képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatóján az MTI-nek.
Tőkés László szerint Tibet és Koszovó is mintaértékű eset. A kárpát-medencei magyarok ügyét egyfajta Ahtisaari-terv keretében lehetne rendezni - tette hozzá.

A képviselő kiemelte: több esetben az erőszakos cselekmények vezettek el a megoldás megtalálásáig. Mi erdélyiek békés úton, jogi úton, nemzetközi összefogással keressük a megoldást. De úgy látszik, hogy a világ csak akkor figyel oda igazából egy ügyre, ha vér folyik. Mi nem szeretnénk oda jutni - húzta alá a képviselő.

Abban Tőkés László és Gál Kinga is egyetértett, hogy a koszovói helyzet megnehezíti a kisebbségi kérdések rendezését az uniós intézményekben.

Gál Kinga szerint azok az országok, amelyek nem akarják elfogadni Koszovó függetlenségét, kifejezetten félnek minden, kisebbségekre vonatkozó utalástól. A visszalépés mindegyik uniós intézményben megfigyelhető - tette hozzá.

"Visszagubózás" tapasztalható: egyes országok ismét azt hangsúlyozzák, hogy a kisebbségek ügye belügy. Ez szembemegy az uniós alapelvekkel - hangsúlyozta Gál Kinga.

Mindez nem hat pozitívan a magyar autonómiatörekvésekre sem - mutatott rá a néppárti képviselő.
Gál Kinga kiemelte: a koszovói szerbeknek adott önrendelkezési jog precedens lehet a kárpát-medencei magyar közösségek számára.

Tőkés László múlt szerdán jelentette be, hogy Európai Szabad Szövetség (EFA), az úgynevezett regionalisták képviselőcsoportjának lett a tagja az Európai Parlamentben. A független jelöltként tavaly novemberben európai parlamenti képviselővé választott Tőkés eredetileg az Európai Néppárt EP-frakciójába készült - felvételére előzetes ígéreteket is kapott -, de taggá válását a román tagpárt képviselőcsoportja meghiúsította.

Tőkés László szerint a regionalistákhoz való csatlakozásával megnőtt a magyar képviselők politikai mozgástere, hiszen egy újabb frakcióban van magyar képviselő az Európai Parlamentben.
A döntés után az európai néppárt magyar delegációja együttműködési megállapodást írt alá Tőkés Lászlóval.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását