2024. április 25. - Márk
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

A sanghaji Champs Elysées

A mai Sanghaj kirakata lesz a Bund, a múlt század eleji brit stílusú banképületeiről híres partmenti sétány, amelyen nagy felújítási munkák folynak.
2008. április 14. hétfő 08:06 - Hírextra

"Ez lesz a sanghaji Champs Elysées" - mondta az AFP-nek Pao Hsziao-pu (Bao Xiaobo), a Bund-múzeum igazgatója. A nagy forgalomban alig feltűnő kis épületet, amely a 20. század elején meteorológiai intézetnek épült, felállványozták és buldózerek dolgoznak körülötte.

A Bund a 19. és a 20. század jelentős részében a város nemzetköziségének jelképe volt, számos bank és kereskedelmi vállalkozás települt le itt a Huangpu folyó mentén - az 1949-ben hatalomra jutott kommunista vezetés viszont hosszú időn át elhanyagolta, és emiatt kiváltságos helyzete megszűnt.

Ma viszont a hatóságok már nem ítélik el globálisan azt a múltat, amelyet a Bund jelképezett, sőt a térség fejlesztésében jó lehetőséget látnak az idegenforgalom növelésére.

"Ez különleges hely. Egyszerre csodálhatja itt a látogató a múltat és a jelent, amelyet szemben, a folyó túlsó partján az új Pudong negyed testesít meg" - mondja Pao.

A munkálatokat irányító városházi irodában hasonló megfogalmazást használnak. "A Bund Sanghaj városának kirakatává, fejlődésének és növekedésének tanúbizonyságává vált" - mondja egy illetékes.
A helyi vezetés 4 milliárd jüant (92 milliárd forint) költött arra, hogy átköltöztesse a Bundot érintő autópályát, a nyolcsávos forgalmat négyre szűkítse, alagutat fúrjon a forgalom elvezetésére, leromboljon egy viaduktot és lebontson egy 1907-ben épült elöregedett hidat, amelynek helyébe egy ugyanolyan szerkezetűt emelnek egy év múlva.

"A forgalom növekedése szükségszerűen érintette ezt a történelmi negyedet, amelynek megújítása elkerülhetetlenné vált" - mondják a városházán, ismertetve a környékre vonatkozó nagyszabású terveket.

A Bund-múzeum igazgatója elmondta, hogy a bankokat a tervek szerint jórészt átköltöztetik a Huangpu túlpartjára épült pénzügyi negyedbe, a Bund környékére viszont luxusmárkák új üzleteit kívánnak letelepíteni.

Ezek közül egyesek már be is rendezkedtek a Huangpu partján. A Bund 3-as (3 on the Bund) nevű épületében már megnyitotta üzletét az Armani és a Hugo Boss cég. A 18-as számúban a Cartier és Ermenegildo Zegna cég működik már, a Dolce és Gabbana olasz cég a 6-os szám alatt található.
Mindannyian a jövőbeli forgalomra számítva létesítettek márkaboltot, de a vevők egyelőre nem tolonganak. Előkelően berendezett éttermek és bárok is nyíltak, vegyes sikerrel.

A Bund ma még mindenekelőtt a kínai népi turizmus kedvelt célpontja, az ország minden részéből érkező turisták fényképeztetik magukat a Huangpu folyó túlsó partján emelkedő Kelet Gyöngye tévétoronnyal, a modern Sanghaj jelképével a háttérben.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását