2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Utazás a színek és formák világában

Utazás a színek és formák világában, Orient Express 125 címmel 44 temesvári képzőművésznek alkotásaiból látható kiállítás szerdától. A Temesvári Képzőművészek Szövetsége fél évvel ezelőtt fölkereste a budapesti román intézetet azzal az ötlettel, hogy a le
2008. április 8. kedd 19:06 - Hírextra
A felhívásra 44 művész jelentkezett - mondta el az MTI-nek Armanka Brindusa, az intézet igazgatója.

A temesvári művészek között sok ismert, kiemelkedő alkotó van, mint például Jakabházi Sándor és Novák Dóra grafikus, Jecza Péter szobrász, a magyar Széchenyi Művészeti Akadémia tagja, aki kisplasztikákat hozott, Medinski Andrei, Radovan Ciprian, Toma Viorel és Leon Vreme festőművészek.

A Bánát szívében élő kortárs román képzőművészek a vonathoz kötődő legendákat, hagyományokat, történeteket, ezeken keresztül a Kelet és Nyugat közötti összetett kapcsolatokat ábrázolják a kiállított alkotásokban, s tisztelegnek egy európai gondolat előtt.

125 éve, 1883. június 5-én a párizsi Garre de L,Est-ről indult a messzi Konstantinápolyba egy elegáns, kényelmes, luxusvagonokból álló vonat, az Orient Express, amely nemcsak egy új típusú szerelvény volt, hanem összekötőkapocs is kultúrák és civilizációk között Európától Kis-Ázsiáig.

Az igazgatónő elmondta még: gazdagítani, színesíteni fogja a tárlatot a Budapesti Közlekedési Múzeum Orient Express makettje, és különböző apró tárgyak - csészék, evőeszköz, lámpa - a vonatról, amelyeket a múzeum kölcsönöz a kiállításra.

Az Orient Express 125 című tárlat május végéig lesz nyitva a Román Kulturális Intézetben, a XIV. kerület, Izsó utca 5. alatt vasárnap kivételével naponta 9 és 18 óra között.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását