2024. április 23. - Béla
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fontos a környezeti nevelés

Sólyom László szerint nagyon fontos a környezeti nevelés már gyerekkorban; a köztársasági elnök erről hétfőn beszélt újságíróknak Bicskén, miután találkozott a vértes-gerecsei bányavárosok polgármestereivel.
2008. április 7. hétfő 20:19 - Hírextra
Az államfő "Értékőrző tájak és emberek Magyarországon" című országjáró sorozatának negyedik állomása volt a Duna-Ipoly Nemzeti Park.

Sólyom László újságíróknak nyilatkozva rámutatott arra, hogy a schengeni határmegnyitás átalakítja a Duna-Ipoly Nemzeti Park arculatát. A szlovák-magyar rész újra "összenő", ami társadalmi és természeti szempontból is régtől egybetartozott - mondta.

Kiemelte, hogy nagyon fontos a környezeti nevelés. Örömmel tapasztalta, hogy bár ellentét van az erdőgazdálkodás és a természetvédelem között, de ez, szavai szerint, oldható.

Mindenkit felháborít az, hogy a megújuló energia nevében a Vértesben vágják az erdőket, kopaszítják a hegyoldalakat, és a fákat viszik az erőművekbe, hogy azokkal fűtsenek - közölte.
Az államfő délelőtt Esztergomban részt vett egy közlekedési fórumon, ahol szóba került az elővárosi közlekedés. A nemzeti park közepén fekszik a főváros és az egész agglomeráció, ami óriási teher a védett területeknek - mondta a köztársasági elnök.

Véleménye szerint megdöbbentő az a koordinálatlanság, amivel az agglomerációt fejlesztik. A hétfői közlekedési sztrájk éppen azt mutatta meg, hogy mennyi "alvó autós van" Budapest környékén, akik most veszik elő az autójukat - mutatott rá Sólyom László, hozzátéve: egy versenyképes tömegközlekedés az, amit létre kellene hozni.

Szólt arról is, hogy napirenden van a Duna medrének mélyítése, azaz, hogy egy európai uniós irányelv szerint 2,8 méter mély hajóutat kell biztosítani a folyón. "Nem a Dunát kell a hajókhoz igazítani, hanem a hajókat kell a Dunához" - fogalmazott az államfő.

Elmondta azt is: a helyi környezetvédőket az foglalkoztatja, hogy az M0-s körgyűrűt északnyugaton-nyugaton egyáltalán befejezzék-e, és ha igen, akkor hol.

Sólyom László szerint fontos az is, hogy a kisiskolák a falvakban fennmaradjanak. "Pártolni kell őket és nem megszüntetni" - hangsúlyozta.

Az államfő a nap folyamán megkoszorúzza a pákozdi csata emlékművét, majd Nádasladányban, a Nádasdy-kastély parkjában virágcsokrot helyez el a II. világháborúban hősi halált halt Nádasdy Ferenc kopjafájánál.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását