2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Százmillió éves rovarok 3D-ben

Olyan, mint egy bűvészmutatvány - először semmi sem látszik, majd előtűnik egy parányi rovar, amelyet százmillió évig senki sem látott. A franciaországi Grenoble-ban található Európai Szinkrotron Sugárzási Létesítmény (ESRF) intenzív, magas energiájú fény
2008. április 5. szombat 19:33 - Hírextra

Paul Tafforeau és Malvina Lak paleontológusok tíz kiló, a francia Charentes-vidékről származó borostyánt világítottak át így, és csaknem 360 állati zárványt találtak bennük. Legtöbbjük mikroszkopikus méretű, de a minta forgatása közben készített felvételek sorozatával (mikrotomográfia) egy háromdimenziós kép alkotható róluk a számítógépen. A virtuális rovart ezután forgatni lehet a képernyőn, és mikron pontossággal (a méter milliomod része) lehet megvizsgálni a felépítését.

A lényeg viszont még csak ezután következik: az összes információt betáplálják egy háromdimenziós nyomtatóba, amely elkészíti a milliméteres, borostyánba zárt rovar harminc centiméteres hasonmását.

Ez a technológia forradalmi változást hozhat a taxonómiába - Tafforeau, Lak és kollégáik a Microscopy and Microanalysis című szaklapban kívánják publikálni azt az írásukat, amelyben javasolják, hogy munkájuk a borostyánba zárt új fajok rendszerezésének alapja legyen.

A jövőben pedig fejleszteni kívánják a módszert - míg a mostani röntgensugár csupán négy centiméteres, a továbbfejlesztett ESRF huszonöt centiméter átmérőjű sugarat bocsátana ki - így képet alkothatna akár egy rejtett, megkövült emberi koponyáról is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását