2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Haydn Kismartonban

Joseph Haydn teljes munkásságát és életét bemutató, gazdag és érdekes kiállításokat terveznek jövőre Kismartonban, a burgenlandi székvárosban a nagy zeneszerző halálának kétszázadik évfordulója alkalmából.
2008. április 5. szombat 11:59 - Hírextra

A Haydn-emlékévhez kapcsolódó kismartoni (eisenstadti) tárlatok vezérmotívuma a zeneszerzőnek kijelentése: "ahol élni és meghalni kívánok". A Haydn-csoda elnevezést viselő rendezvénysorozat koncepcióját az Esterházy-kastélyban ismertették, ahol a zeneszerző óriás dolgozott és alkotott.

Mint a kiállítások dramaturgiai összeállításáért felelős Michael Weese elmondta: meglehet, hogy az egyes kiállítási tárgyakat a nagyközönség már ismeri, de a tárlatok összességét tekintve új elem lesz, hogy még soha ennyire átfogóan nem mutatták be a komponista alkotásainak keletkezési körülményeit. A kiállításokat négy helyszínen kívánják berendezni: magában az Esterházy-kastélyban, a Haydn-házban, az Egyházkerületi, illetve a Tartományi Múzeumban.

"Haydn roppant változatos zenei örökséget hagyott hátra. A különböző helyekre meghirdetett tárlatokkal pontosan ezekre a különbségekre szeretnénk ráirányítani a figyelmet" - mondta a szervező.

A kastélyt mint az udvari zenekultúra egykori központját óhajtják bemutatni, egyszersmind bepillantást nyújtani a kulisszák mögé, az Esterházy-hercegek szolgálatában álló zeneszerző mindennapjaiba is.

A Haydn lakóházába tervezett kiállítás a komponista magánéletére összpontosít. A két múzeumban kialakítandó tárlatoknak egyfelől a templomi muzsika lesz a fő témájuk, illetve szeretnék felfedni a magasabb művészeti és a népzenei elemek közötti "átmeneteket" a komponista munkásságban. Természetesen mind a négy kiállítási helyen Haydn-muzsika lesz hallható.

A bemutatókra Budapestről, Londonból, Párizsból és Düsserdorfból is kölcsönkértek tárgyakat és anyagokat. A Haydn-csoda tárlatait a zeneszerző születésnapján, március 31-én nyitják majd meg.

A kiállításokon kívül egyéb számos rendezvénnyel és eseménnyel szándékoznak a burgenlandi szervezők megemlékezni az évfordulóról, méghozzá minden korosztály számára. Egyebek között készül két katalógus - egy tudományos igényű és egy gyerekeknek való.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását