2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Magyar világrekordernő ejtőernyőzésben

Új világrekord született az arizonai Eloy Dropzone ejtőernyős bázison: a világ minden tájáról érkező 20 nő, köztük egy magyar megdöntötte a Women's Vertical World Recordot.
2008. április 4. péntek 17:37 - Hírextra
Az ejtőernyőzésnek több formája létezik. A legtöbben azt ismerik, amikor az ugrók hason zuhannak és úgy alkotnak egy alakzatot. A freefly annyiban más, hogy nemcsak hason zuhannak a freeflyerek, hanem fejjel lefelé is és így vesznek fel alakzatot. Rendkívül nehéz feladat, 250-300 kilométer/órás szabadesés közben kell összekapaszkodni. Öt-hat embert is bonyolult összehangolni, hát még húszat.

Mégis sikerült. Harmadik alkalommal rendezték meg amerikai szervezők Melissa Nelson és Amy Chmelecki a Women's Vertical World Recordot márciusban, amelyre olyan ejtőernyős nőket hívtak, akik már ismertek ebben a sportágban. Forró Judit 2002 óta ejtőernyőzik. Neve nem cseng idegenül, igaz korábban másik sportágban tette ismertté, ugyanis 1994-ben ő volt az első és azóta is egyetlen magyar női gokartbajnok a fiúk mezőnyében. Ma ejtőernyőzést oktat, és immár világrekorder freeflyer.

"Ez a rekord a legnagyobb női formáció, ami valaha épült a világon. 9 ország képviseltette magát, amerikai, izraeli, osztrák, argentin, orosz, olasz, japán, amerikai és angol lányok vettek részt benne. A szervezők a legapróbb részletességgel tervezték meg az alakzatot, hogy ki melyik kézzel kit fog meg, milyen irányba néz és hol lesz a helye a pozícióban. A kilencedik ugrásra sikerült az előző 18 fős rekordot megdönteni" - mondta a távirati irodának Forró Judit.

Az ejtőernyősök 5500 méterről ugrottak ki, két repülőgépből és 50 másodpercük volt arra, hogy fejjel lefelé zuhanva felvegyék az alakzatot.

Forró Judit négyéves kora óta szerette volna kipróbálni, milyen érzés a szabadesés. "Először 2002-ben ugrottam Ausztráliában és abban a másodpercben beleszerettem. Amióta elkezdtem ezt a sportot két célom volt: hogy világbajnok, és hogy világrekorder legyek. Az egyik már valóra vált" - fogalmazott az ejtőernyős.

Magyarországon ritkán hallani az ejtőernyőzésről, legtöbbször csak, ha baleset történik. Pedig ennél jóval színesebb, izgalmasabb hírekkel is szolgál a sportág. A biztonságról pedig csak annyit, hogy a Women's Vertical World Record napján az ejtőernyős bázison 67 gépfelszállás és több mint 1300 ugrás volt és egy sérülés sem történt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását