2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

105 éves egyesület

Százöt esztendővel ezelőtt, 1903. április 5-én alakult meg Sopronban az első vidéki turistaegyesület, amely az egész Dunántúl természetbarátait egyesítette. Rövidesen kiadták az első térképet, több turistaházat és kilátót is építettek. Létrehozták az első
2008. április 2. szerda 12:18 - Hírextra

- Hatvan Ferenc iskolaigazgató nevéhez fűződik az ország első vidéki egyesületének megalakítása 1903-ban - mondta az MTI-nek Reisch György, a Soproni Természetbarát Kör elnökhelyettese. - A Dunántúli Turista Egyesület példával szolgált az egész ország számára, mert már az első években gyalogutakat épített Soprontól a Rozália hegységen keresztül Kaboldig, a mai Kobersdorfig.

Elkészültek az első turistatérképek is, például az, amely a Fertő tó környékét ábrázolta. A további években olyan mértékben fejlődött a "turisztikai infrastruktúra", hogy az egyesület rácsatlakozhatott a Bodeni tóig vezető nemzetközi túra-utakra. Nem is csoda, hogy az eltökéltebb tagok igyekeztek meghódítani a távolabbi látnivalókat is. 1907-ben többen megmászták a Schneeberget, a Dachsteint, majd a 3792 méter magas Grossglocknert is. Az egyik tag, Kraul Lajos, 1912-ben feljutott a Mont Blanc csúcsára.

Az itthoni munkálatok is folytatódtak. Két szánkópályával gazdagodott Sopron. 1909-ben pedig megnyitották az első sportolásra alkalmas vízitelepet a Fertő tavon. Ettől az évtől kezdve évkönyvet is kiadtak. Az egyesület az idegenforgalom fellendítéséhez is hozzájárult.: Thirring Gusztáv megírta magyar és német nyelven a "Sopron és a Magyar Alpok " című útikönyvét, aminek köszönhetően számos külföldi turista kereste fel a környéket. A népszerűség eredményeként egyre több vándorgyűlést, 1912-ben a Magyar Turista Egyesület találkozóját tartották meg Sopronban. A közvetlenül Trianont megelőző évben már több száz kilométer hosszú túravonallal és útjelzéssel büszkélkedhetett a Dunántúli Turista Egyesület. A békeszerződés után azonban területének nagy részét elveszítette.

A húszas évek elején ismét magukra találó természetbarátok azután újabb szánkópályákat, melegedőket építettek. 1927-ben felavatták az első menedékházat, amit Hatvan Ferencről neveztek el. A Várhelyen 1929-ben kilátót emeltek. Az osztrák turistaszövetséggel felújították a kapcsolatokat, így ismét egyre gyakrabban látogatói lehettek az Alpok keleti nyúlványainak. A második világháború ugyan korlátozta az egyesület munkáját, de még 1944 októberében is túrákat szerveztek a tagok. A háború befejezése után két évvel, az akkori hatalom képviselői feloszlatták a szemükben polgári csökevénynek számító társaságot. Turistaházuk helyén épült fel az ismert Lővér -szálló. István-menedékházukra pedig a belügyminisztérium tartott igényt.

Az elmúlt év végén, a schengeni szerződés életbe lépése újabb fordulatot hozott a nyugati határszéli turizmus életében. Hosszú évek után ismét szabadon barangolhatnak a túrázók a határ mindkét oldalán. Bővülnek a kapcsolatok az osztrák természetjárókkal és közös útjelző térkép kiadását is tervezik.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását