2024. április 16. - Csongor
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Autistákat kezelnének hormonnal

Az autisták értő, felismerő és kapcsolatteremtő képességét amerikai és németországi kutatások szerint javítja, ha rendszeresen oxytocint lélegeznek be a betegek. A leginkább a szülészeti gyakorlatban alkalmazott hormon pozitív lelki hatásait már régebben
2008. március 21. péntek 10:33 - Hírextra
Az autizmus betegsége (az egyén öntörvényűsége, befelé fordulása, kommunikációra képtelensége, tudatromlása) már a gyermekkorban jelentkezik. Csak pszichológiai terápiákkal, pszichiáterek közreműködésével kezelhető, s egyelőre teljesen nem gyógyítható.

Az oxytocin nevű hormon - mely az agyalapi mirigyből kerül a véráramba - már régóta a társas kapcsolatok hormonjaként ismert. (Noha legnagyobb mennyiségben a szüléskor szabadul fel, s injekció formájában is leggyakrabban a szülés meggyorsítására alkalmazzák). Larry Young, az atlantai Emory Egyetem (USA, Georgia állam) kutatója 1994-ben jött rá kutatásai során, hogy a hegyi pockok azért nem képesek szociális társulásra, barátkozó viselkedésre, mert agyukban nem termelődik kellő mennyiségű oxytocin. A prérin élő társaikban viszont igen, azok barátságosak. Ám ha a préripockok agyában elzárta az oxytocin útját, azok is öntörvényűvé, mondhatni autistává váltak.

Gregor Domes, a rostocki egyetem (Németország) viselkedéskutató pszichiátere viszont
mesterségesen állított elő oxytocint és azt egészséges önkénteseknek adva tapasztalta meg, hogy a hormon jelentősen fokozta a páciensek felismerő és kapcsolatteremtő képességét.
Ezekből a kutatási eredményekből kiindulva Jennifer Bartz, a new-yorki Mt. Sinai School of Medicine (a Sinai-hegyről elnevezett orvosi iskola) pszichológusa és Eric Hollander pszichiáter úgy véli: az autizmus egyik oka, hogy az autista gyermekek vérében kevés az oxytocin. Ezért megpróbálkoztak először az autista, majd egészséges felnőttek körében is a hormon belélegeztetésével. Egyértelmű következtetésüket közleményben hozták nyilvánosságra: az inhalálók értő és felismerő, valamint kapcsolatteremtő képessége egyaránt javult.

Az oxytocin szintetikus előállítása már megoldott, a hormon használata orvosi célokra is engedélyezett. A New York-i kutatók úgy vélik, hogy az oxytocin belélegeztetésével, orron át felszippantásával mérsékelhető a gyermekek autizmusa. Ezért az érintettek hozzátartozóinak hozzájárulásával húsz autista betegüket kívánják másfél hónapon át oxytocin beszippantatásával kezelni. S ha a kurzus sikerrel jár, a módszert szélesebb körben is kipróbálják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását