2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Át akarják helyezni az irodát

Levéllel fordul a Miniszterelnöki Hivatalhoz a Pilisszentkereszti Szlovák Önkormányzat elnöke, kérve: akadályozzák meg, hogy a helyi Szlovák Házból áttelepítsék a kisebbségi önkormányzat irodáját a falu másik felébe - közölte a helyi szlovák önkormányzat
2008. március 21. péntek 20:49 - Hírextra

Demjén Tamásné elmondta, hogy a Pest megyei Pilisszentkereszt az ország egyetlen olyan települése, ahol a szlovák kisebbség többséget alkot. A legutóbbi népszavazáson a lakosság 54 százaléka vallotta magát szlováknak. A faluban békésen élnek egymással az emberek. A település központjában áll az önkormányzat tulajdonában lévő Szlovák Ház, ahol immáron 10 éve a kisebbségi önkormányzat, a hagyományőrző Pávakör és több más civil szervezet is irodát működtet. Az önkormányzat fenntart szlovák nemzetiségű általános iskolát is.

Mára azonban további civil szervezetek alakultak a 2.300 lelket számláló községben, és mert nekik is kell a hely, a polgármester a helyi általános iskolába kívánja áthelyezni a szlovák önkormányzat irodáját. Ez a lépés jogszerű ugyan, de méltánytalan - állítja az elnök.

Lendvai József polgármester az MTI megkeresésére közölte, hogy az önkormányzat 1,5 millió forint beruházással felújított, komfortossá tett egy épületet, ide kívánja átköltöztetni a szlovák és az időközben megalakult német kisebbségi önkormányzat irodáját. A felszabaduló helységet pedig közösségi célokra hasznosítják, s ott továbbra is szívesen fogadják a szlovák kisebbség tagjait jegyezte meg.

A polgármester hozzátette: az önkormányzati vezető elégedetlensége mögött helyi hatalmi törekvések és egyéni érdekek húzódnak meg, és felvetéseinek szerinte nincs valós alapja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását