2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Indul a láng!

Húsvéthétfőn, magyar idő szerint 11 órakor lobban fel az olimpiai láng Olümpiában. Az újkori ötkarikás játékok történetében először 1928-ban került sor erre a ceremóniára, s most is - mint hagyományosan - az antik játékok helyszínéről indul útjára a fákly
2008. március 20. csütörtök 16:16 - Hírextra
A tüzet ünnepélyes előadás keretében Maria Nafpliotu görög színésznő gyújtja meg tükrök segítségével. A váltó első futója a 2004-ben Athénban tekvondóban ezüstérmes Alekszandrosz Nikolaidisz lesz, majd az út során csaknem 22 ezer lángvivő jut szerephez.

A fáklya hét nap alatt 1528 kilométert tesz meg az ókori játékok földjén, majd március 30-án veszi át Athénban a pekingi olimpia szervezőbizottságának (BOCOG) képviselője. A lángot másnap fogadják a kínai fővárosban, ahonnan Kazahsztánba kerül. A bő európai körút április 2-án Almatiban kezdődik, aztán érinti Isztambult (április 4.), Szentpétervárt (április 5.), Londont (április 6.) és Párizst (április 7.).
A játékok szimbólumát a tervek szerint májusban viszik fel a világ legmagasabb, 8848 méteres csúcsára, a Mount Everestre - a pontos dátumot az időjárási viszonyokhoz igazítják -, majd a fáklya július 20-án érkezik Lhászába, Tibet fővárosába. Május 3-án ér kínai területre, ahol 96 nap alatt 40 ezer kilométert tesz meg.

A láng 130 napos, öt kontinensen áthaladó útja során, 137 ezer kilométer után érkezik meg a végállomásra, a pekingi Nemzeti Stadionba.

A 25 centiméter magas fáklyát úgy tervezték, hogy óránkénti 117 kilométer/óra erejű széllökéseknek és 50 milliméternyi esőnek is ellenálljon. Hagyományos "üzemanyaga" propán-bután gázkeverékből áll, amely káros anyagoktól mentes, és fényes sárga lángot biztosít.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Don Caló
2008. március 21. 10:59
Off.!: (üzenőfal plusz)
"töprengések egy kis matematikai (és generációs-család-szociál) logikával"...

tegnap hallhattuk sokan, hogy Valakinek él még a nagymamája (ez egy örömteli dolog!) és éppen 71 éves most. aki mondta, nos ő 1974 júl.-aug. táján született az "oroszlán jegyében" ennyit már elárult korábban. és még korábban azt is, hogy a (szeretett) bátyja választotta az ő nevét, mégpedig "felülírva" az édesanyjuk kívánt előző névválasztását. tehát jó pár évvel idősebb kell, hogy legyen Ő nála, hogy ez így "megálljon"! (és idősebb is, rémlik nekem is.)

tehát: Ő most 33 és fél éves. a bátyja lehet 40 felé közeledő már. a nagyi pedig 71?
a harmincegy-néhány évbe hogyan férhet bele 2, azaz kettő emberöltőnyi idő???
nem részletezem, már ez is illetlen provokáció részemről. csupán mert figyelek és - bocsánat - gondolkodom. nem kérdeztem semmit!! csak magamban töprengtem. mint az "Eleven Hold", ami éjjel igen (be)világított - több helyütt...
(elérhető vagyok a már ismert címeken, számokon, ha ez Valakit valamivel is sértene(?)!)
Don Caló
2008. március 21. 00:10
"Még mindig London a legdrágább főváros
2008. március 20. csütörtök 16:59:11

Budapest a negyvenhatodik helyen áll a világ nagyvárosainak most közzétett drágasági sorrendjében.

Az ötvenes listát Prága zárja. A kelet- és közép-európai fővárosok közül drágaságban megelőzi Budapestet Varsó is a svájci UBS pénzintézet által kétévente elkészített lista legújabb kiadásában.
hirdetés

A banki tanulmány az "Árak és jövedelmek" címet viseli, vagyis a pénzintézeti szakemberek az egyes városokban lakók megélhetését vizsgálták, hasonlították össze, összesen 122 áru és szolgáltatás árát egybevetve a nettó jövedelmekkel, kiigazítva az inflációval. Ilyen alapon Moszkva nem olyan drága az ott lakóknak, mint ahogyan más felmérések kimutatták: a nagyvárosok listáján a harminchetedik helyen van.

A UBS listáján Londonban élni a legdrágább az ott lakók számára, Oslo a második és Dublin a harmadik. Bécs a tizenharmadik, mögötte végzett Brüsszel, Madrid és Róma is.

MTI"
Don Caló
2008. március 21. 00:07
http://www.mfor.hu/forum/topik/1443.html

innen jött a kopír - ma éjjeli.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását