2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Nyikita Mihalkov bronzba öntve

Zurab Cereteli életnagyságnál is nagyobb bronzszoborba öntötte Nyikita Mihalkov filmrendező alakját - jelentette szerdán a Moszkovszkij Komszomolec című orosz lap.
2008. március 19. szerda 16:28 - Hírextra
A tényre kedden derült fény, amikor Cereteli, az Orosz Művészeti Akadémia elnöke az akadémia épületében mutatta be a moszkvai társaság krémjének A dekabristák asszonyai című, 11 alakos, három méternél magasabb új alkotását, amely a hírek szerint hamarosan Szentpétervár egyik jeles terét díszíti majd.

Cereteli nem állt meg a dekabristák asszonyainál, hanem szoborba öntötte Nyikita Mihalkov filmrendező, az Orosz Kulturális Alap elnökének alakját is, akit régies szabású, hosszú paraszti ingben, csizmába gyűrt nadrágban ábrázolt.

"A Mihalkovok ősei Szibériából származnak. Nyikita az az orosz ember, aki szereti hazáját és hivatásának tekinti Oroszország szolgálatát. Még nyaralni is Nyizsnij Novgorod környékére utazik. A fivére a világpolgár..." - magyarázta Mihalkov felesége.

Nyikita Mihalkov, akit a tavaly őszi velencei filmfesztiválon Arany Oroszlánnal tüntettek ki életművéért, s akinek 12 című filmjét jelölték a legjobb külföldi filmnek járó Oscarra, legutóbb azzal került Oroszországban a címlapokra, hogy Zurab Ceretelivel és két másik személyiséggel 60 ezer orosz alkotó művészre hivatkozva a Brezsnyevi Szovjetunió stílusát idéző levélben kérte Vlagyimir Putyin elnököt, hogy maradjon hivatalában. Az irat az orosz értelmiség körében nagy vihart kavart.

A minap újra sokat szerepelt a nyilvánosság előtt a Mihalkov-család Szergej Mihalkovnak, a rendező édesapjának, a rossz emlékű Szovjet Írószövetség egykori elnökének, a szovjet és egyben a jelenlegi himnusz szövegírójának 95. születésnapja alkalmából.

Nyikita Mihalkov messze legnagyobb lehetőségekkel bíró orosz filmrendező volt a szovjet időkben, és az ma is, Cereteli vitatott szobraival pedig Jurij Luzskov moszkvai polgármester ízlésének és barátságának köszönhetően teli van Moszkva.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását