2024. április 18. - Andrea, Ilma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Mellbevágó dokumentumfilm

Szalai Anett Mellbevágó című filmje egy mellrákos nő küzdelmeiről szól. A film bemutatóján szerdán délután résztvett Dobrev Klára, a miniszterelnök felesége, a mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogás mozgalom fővédnöke is.
2008. március 19. szerda 21:22 - Hírextra

Szalai Anett személyes élethelyzetén keresztül mutatja be a mellrák elleni küzdelmet. A filmben nemcsak a rendező saját élményei jelennek meg, hanem betegtársaié is. A mellrákról sokan azt gondolják, hogy ez tipikusan a 45 év fölötti nők betegsége. A filmből azonban kitűnik, hogy egy 30 éves fiatal nőt, de egy 18 éves lányt is megtámadhat a kór, amely ellen nincs más védekezési mód, csak a rendszeres szűrővizsgálat.

A dokumentumfilm - amely nagy sikert aratott a Dunapalotában tartott premieren - bemutatja a főhősnő életérzéseit, gondolatait, a betegség folyamatát, a környezet reakcióját, amiből kiderül, hogy ez még mindig tabutéma a társadalom számára.

Műfaját tekintve egyedülálló, szubjektív alkotásról van szó, amely több szempontból is "mellbevágó".
Bár Szalai Anett legyőzte a rákot, a kezelés és az ellenőrző vizsgálatok még öt évig tartanak. A fiatal rendezőnő - aki főszereplője, producere és narrátora a filmnek - bízik abban, hogy az öt év elteltével gyermeket vállalhat majd.

A premier előtti sajtótájékoztatón Szalai Anett alkotótársai, köztük Szebeni András fotóművész és Pesty László operatőr számoltak be e különleges film elkészítésének körülményeiről.

Szalai Anett szerkesztő-riporter, aki több kereskedelmi tévécsatornánál dolgozott, jelenleg a Magyar Operatőrök Társasága által szervezett segédoperatőri tanfolyam hallgatója.

Az Egészség Hídja Összefogás Egyesület legfontosabb célja az emlőrákos megbetegedések halálozási arányának csökkentése és a korai felismerés minden lehetséges eszközzel való elősegítése. A szűrés mellett fontos az egészséges életmód népszerűsítése, a kockázati tényezők radikális csökkentése.

Számos közéleti személyiség, civil és szakmai szervezet, valamint nagyvállalat támogatja a 2002-ben az akkori magyarországi amerikai nagykövet, Nancy Goodman Brinker kezdeményezésére létrejött egyesület munkáját.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását