2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Kitüntetések a Magyar Tudományos Akadémián

A Magyar Tudományos Akadémia elnökének előterjesztésére a Magyar Köztársaság elnöke által március 15-e alkalmából adományozott kitüntetéseket adták át hétfőn az MTA székházában.
2008. március 17. hétfő 14:10 - Hírextra

A kitüntetéseket Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke adta át. "Az elmúlt évtizedekben világossá vált, hogy Európában csak a hozzáadott szellemi értékkel lehet extraprofitot eredményező terméket előállítani" - hangsúlyozta a tudós társaság elnöke, megjegyezve, hogy Magyarország bővelkedik szellemi tőkében.

Mint kifejtette, az Akadémiát épp azért alapították eleink, hogy "a magyar szellemi tőke, a magyar kultúra, és azok az értékek, amelyek itt, a Kárpát-medencében teremtődnek", egyaránt szolgálják Magyarország és a világörökség gyarapodását.

A kitüntetettekkel kapcsolatban hangsúlyozta: munkájukkal direkt, vagy indirekt módon járultak hozzá ahhoz, hogy ma a Magyar Tudományos Akadémia a leghitelesebb hazai intézmény.

"Amikor a Medián a közvélemény-kutatás során megkérdezte a magyar állampolgárokat, hogyan ítélik meg különböző intézmények, beleértve a kormány, a politikai pártok, az egyházak hitelességét, megbízhatóságát, ebben a rangsorban messze-messze a Magyar Tudományos Akadémiát jelölték meg az első helyen. Ez a magyar állampolgárok ítélete, hogy milyen munkát végez a Magyar Tudományos Akadémia" - emelte ki Vizi E. Szilveszter.

Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével Augusztinovics Máriát, az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének külső munkatársát, valamint Bársony Istvánt, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutatóintézet igazgatóját ismerték el.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét Beér János Miklós, az MTA tiszteleti tagja, Murányi Lajos, az MTA Könyvtárának osztályvezetője, Pannonhalmi Kálmán, az MTA Titkárságának főosztályvezetője, Párdutz Árpád, az MTA Szegedi Biológiai Központja Biofizikai Intézetének tudományos tanácsadója, Szelényi Judit, az MTA Kísérleti Orvostudományi Intézet tudományos tanácsadója, Szépvölgyi János, az MTA Kémiai Kutatóközpont Anyag- és Környezetkémiai Intézet igazgatója vehette át.

Magyar Köztársasági Érdemkereszt Ezüst Érdemkeresztjével tüntették ki Dobiné Nagy Ildikót, az MTA Kutatásszervezési Intézetének gazdasági igazgatóhelyettesét, Horváth Erzsébetet, a Mátraházai Akadémiai Tudós Üdülő vezetőjét, Szilasi Horváth Istvánt, az MTA Műszer- és Méréstechnikai Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatóját és Tóth Ferencet, az MTA Titkársága főosztályvezető-helyettesét.

Az MTA elnökének előterjesztésére a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkereszt kitüntetésben részesült Berényi Dénes akadémikus, aki a kitüntetést a Parlamentben vette át.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását