2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fiala: Fülészhez a népet!

Fiala János ma reggeli műsora visszaidézte a hétvége eseményeit. Március 15-e mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Ahogy a Kossuth-díj átadás mellett sem, főleg, hogy Blaskó Péter színművész azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy visszautasította az el
2008. március 17. hétfő 14:25 - Malina Adrienn
Művészek és a Kossuth-díj

Mi is a Kossuth-díj? Az országgyűlés 1948-ban 1848. március 15-e centenáriuma alkalmából alapította. A tudomány, a művészet és irodalom területén, valamint a szocialista termelőmunkában kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyeket, csoportokat jutalmazták vele. A minisztertanács adományozta, 1963 óta csupán kulturális és művészeti alkotó tevékenységért adják. 1990 óta a köztársasági elnök adományozza, általában a miniszterelnök előterjesztése alapján. Minden év március 15-én adják át.

Presztízsének megőrzése érdekében a vele járó összeg a KSH által évenként számított országos nettó átlagkereset ötszöröse, 50 illetve 100 ezer forintra való felkerekítéssel. A nagydíj összege a díj mindenkori összegének kétszerese, és csak egyéni teljesítmény elismeréséért adományozzák. Megosztott díj esetében a díj összegének fele jár, függetlenül attól, hogy hány személy között osztották meg. Egyéni díjjal 1992-ben 750 ezer, 1994-ben 1,1 millió, 1996-ban 1,6 millió, 1997-ben 1,8 millió, 1998-ban 2,28 millió Ft került kifizetésre. A jutalomösszeg – megtartva az 1948 óta töretlen hagyományt – adó- és illetékmentes.

Kossuth-díjasok 2008-ban
Baranyi Ferenc József Attila-díjas és Nádasdy Kálmán-díjas költő, író, műfordító
Elek Judit Balázs Béla-díjas filmrendező, író, dramaturg
Fajó János Munkácsy Mihály-díjas festőművész
Fischer Ádám karmester, a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója
Jeles András Balázs Béla-díjas rendező
Kerényi Miklós Gábor, a Budapesti Operettszínház igazgató-rendezője
Kertész Ákos József Attila-díjas író, dramaturg
Kiss János Liszt Ferenc-díjas balettművész
Koncz Zsuzsa Liszt Ferenc-díjas előadóművész
Kovács Péter festőművész
Kútvölgyi Erzsébet színművész
Máthé Tibor opertőr
Pogány Judit színművész
Szirtes Ági színművész
Utassy József költő
Varga Levente építészmérnök
Blaskó Péter 2002 óta a Nemzeti Színház tagja, Jászai Mari-díjas és Érdemes művész. A színművészt Kossuth-díjra terjesztette fel a kormány a miniszterelnök javaslatára, aki a díjat egy nyílt levél kíséretében utasította vissza. Köszöni azon művésztársainak, akik méltónak tartották rá, de nem fogadja el a díjat. Blaskó Péter úgy fogalmaz: "Tiltakozom Ön ellen! Egy ember ellen, akit a sors szeszélye ennek a gyönyörű országnak az élére sodort, és aki visszaélt ezzel a lehetőséggel. Ön ezt az országot tönkretette, kiárusította. Elpusztította az emberek hitét, szegénységbe, nyomorba, kilátástalanságba, depresszióba süllyesztette Magyarországot.” A levél végén Sólyom László köztársasági elnöktől valamint Szili Katalin házelnöktől a művész "mélyen elnézést kér", és azt írja: reméli, megtalálja a módját annak, hogy kiengesztelje őket.

Ha Fialát nem is, de egy hallgatót könnyekig meghatott Blaskó levele. A Kelj fel Jancsi műsorvezetője némi cinizmussal megkérdezte, hogy mikor látta a művészt utoljára színházban. A betelefonáló nő erre azt felelte, hogy még nem látta… Akkor miről beszélünk?

Nem ez volt az egyetlen eset, ami az idei Kossuth-díj átadást kiemelte. A díjra javasolták idén Sas József humoristát, a Mikroszkóp Színpad vezetőjét. Sas Józsefet viszont adócsalásért nem jogerősen elítélte a bíróság, így Gyurcsány Ferenc a kitüntetési előterjesztés visszavonása mellett döntött. A humoristát a Kossuth-díj bizottság javasolta kitüntetni, és ezzel első körben a kormány is egyetértett. Sas Józsefet négy rendbeli adócsalásban találták bűnösnek, ezért egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztést és 300 000 Ft pénzbüntetést szabtak ki rá. Gyurcsány Ferenc kormányfő ezután döntött a kitüntetés visszavonása mellett, és erről Sólyom László államfővel is egyeztetett.

Én nem tartom jogosnak, hogy Blaskóról napokon át beszélünk, csak azért mert nem kívánt Gyurcsány Ferenccel kezet fogni. Viszont a többi díjazott neve kevés helyen olvasható, pedig megérdemelnék. Vessenek egy pillantást az írás keretes részére.
Fiala a maga módján megjegyezte: „nem kötelező átvenni a Kossuth-díjat, ahogy a Kelj fel Jancsit sem muszáj hallgatni.”

A műsorvezetőnek voltak még egyéb ötletei is. „Reformok helyett mindenki visszatérhetne ahhoz, ami valóban az ő dolga, színvonalasan csinálhatná, politikára, fajra, vallási felekezetre való tekintet nélkül. Cipész maradjon a suszterfánál, miniszterelnök a Nemzeti Múzeumnál, Orbán Viktor a Parlamentben az ellenzéknél, mozdonyvezető a mozdonynál, Gaskó úr a szakszervezetnél, a nap az égen és így tovább. Meg kéne próbálni. Ebben a leosztásban nincsenek gyűlölködők, ők orvoshoz mennek, mert betegek.”

Fiala nem érti, hogy az emberek mióta látnak az utcakövekben is támadási eszközt. Szerinte a nép nem hall, pedig még az ólom sincs a fülekbe öntve. Irány a fülészet, mert mi lesz itt később?

Akik későn keltek, vagy bármi másért elmulasztották a reggeli műsort, ma éjjel fél tizenkettőtől egy óráig meghallgathatják a Kelj fel Jancsi szerkesztett változatát a Pont FM 88.1-en.
Forrás: Pont FM 88.1
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását