2024. március 29. - Auguszta
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Fertőző macskák

Házi kedvenceink menedéket nyújthatnak egyes virulens, antibiotikum-rezisztens kórokozóknak és terjeszthetik emberek között is - jelentették be német kutatók.
2008. március 17. hétfő 11:39 - Hírextra

A figyelmeztetés egy nő esetén alapul, akinél mély tályogokat okozott egy meticillinrezisztens Staphilococcus aureus törzs (MRSA). Férjénél és két gyerekénél is kimutatható volt a fertőzés, de a kezelés után elmúltak a tüneteik, míg az asszony sebei elfekélyesedtek.

Andreas Sing vezetésével a bajor élelmiszer- és egészségbiztonsági hatóság munkatársai megvizsgálták a nő látszólag egészséges három macskáját. Közülük egynél megtalálták a baktériumtörzset.

A nő tályogai csak akkor múltak el, miután a macskát antibiotikummal kezelték. A kutatók azt eddig is tudták, hogy kutyáktól kaphatnak az emberek hasonló fertőzéseket.

"Tisztázatlan, vajon a macska volt a páciens fertőzésének forrása, vagy fordítva" - mondták a kutatók. "Az eset egyúttal azt is példázza, hogy az MRSA átadása ember és macska között megtörténhet" - tették hozzá a New England Journal of Medicine amerikai szaklaphoz írt levelükben.

"Arra a megállapításra jutottunk, hogy a háziállatokat az MRSA lehetséges hordozóinak kell tekintenünk, melyek az emberek fertőzését vagy visszafertőződését okozhatják" - írják a német kutatók.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását