2024. április 20. - Tivadar
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Ferenczi György és a Rackajam Párizsban koncerttel ünnepelt

Nagysikerű koncertet adott Ferenczi György és a Rackajam együttes az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szombat este a Párizsi Magyar Intézetben (PMI).
2008. március 16. vasárnap 15:07 - Hírextra
A tavaly megjelent és azóta aranylemezt nyert Petőfi-album anyagából összeállított ünnepi koncertre zsúfolásig megtelt a magyar kulturális intézet, melynek közönsége kitörő lelkesedéssel fogadta a magyar versek egyedi hangszerelésű - blues, rock és a magyar népzene akusztikus hangzású keveresével "megbolondított" - XXI. századi megzenésítését.

A közel kétórás koncert előtti bevezetőjében Lackfi János költő - aki a számok között franciául kommentálta az elhangzott verseket a magyarul nem értő nézőknek - azt hangsúlyozta, hogy a Petőfi-albumon Ferenczi György nem saját képére formálta a forradalom költőjét, hanem az elmúlt 160 év oly sok kisajátított értelmezése után végre az igazi Petőfit, a megalkuvások nélküli örök harcost és az egyszerűen és érthetően fogalmazó költőt mutatta meg.

Nagy sikert aratott a Falu végén kurta kocsma, a Szeptember végén, a Négyökrös szekér, A természet vadvirága, a Megbántott a rózsám című versek feldolgozása, amelyek twist-, blues-változatban, Bob Marley vagy éppen Jimi Hendrix szerzeményeire hangzottak fel. A sok zenei humorral és improvizációval tarkított ünnepségen a zenekar játszott többek között Weöres Sándortól és Kiss Annától is verset. Ferenczi Györgynek az éneklés mellett elsőszámú hangszere a szájharmonika, virtuóz játékában felcsendültek a Hamvadó cigarettavég, Karády Katalin dalának motívumai is, valamint hegedűjével a népzene világát is megidézte a Rackajam tagjaival együtt.

"Március 15-én Párizsban, a forradalmak fővárosában játszani a közönségtől függetlenül nagyon komoly dolog" - mondta a koncert után az MTI-nek Ferenczi György, aki először lépett fel Franciaországban. A csapat zenei vezetője szerint a PMI dísztermének intimitása miatt itt minden zenész sokkal nagyobb erőbedobással játszik, hiszen közelről látja a nézőket, akiktől azonnal van visszajelzése, de elsősorban a nemzeti ünnep miatt volt a zenekar "kérlelhetetlen" a színpadon, mert meg akarta mutatni, hogy mit gondol Petőfiről és március 15-éről. Szerintük ez a "legszentebb magyar ünnep", amikor a politikusoknak nem is lenne szabad beszélniük. A PMI teltházas politikamentes ünnepsége bizonyíték és példa arra, hogy a franciák a magyar nemzeti ünnepen a magyar kultúrára kíváncsiak, így ehhez méltóan kell megmutatni, hogy mit tudunk - vallja Ferenczi György.

A magyar közönség legközelebb március 19-én a 3. Blues és Dzsessz Fesztiválon Szegeden találkozhat Ferenczi Györggyel és a Rackajammal.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását