2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Megállapodtak: vízummentesek lettünk!

Megállapodott Magyarország és az Amerikai Egyesült Államok vízum-ügyben, a vízummentesség megadásának alapjául szolgáló egyetértési nyilatkozatot hétfőn aláírják - közölte Draskovics Tibor, igazságügyi és rendészeti miniszter péntek este az MTI-vel.
2008. március 14. péntek 21:15 - Hírextra
A nyilatkozat rögzíti, milyen jogalkotási feladatokat kell végrehajtania a magyar törvényhozásnak, és tartalmazza az együttműködés feltételeit, amelyek teljesülése után - akár már ősztől - vízum nélkül utazhatnak a magyar állampolgárok az Egyesült Államokba - mondta a miniszter.

Kitért arra, hogy őszre tíz százalék alá csökkenhet az amerikai nagykövetség által visszautasított vízumkérelmek aránya, és elkészülhetnek a jogszabályi módosítások is: e két feltétel teljesülése lehetővé teszi a magyar állampolgárok vízummentes utazását az Egyesült Államokba.

Draskovics Tibor az MTI kérdésre elmondta: a megállapodás értelmében az Egyesült Államokba készülőknek elektronikus úton adatokat kell majd szolgáltatniuk magukról, amelyeket az utazás előtt a tengerentúli országban elemeznek. Az államnak pedig lehetővé kell tennie bizonyos információk ellenőrzését a magyar adatbázisokban - tette hozzá.

A miniszter hangsúlyozta: az egyetértési nyilatkozat tartalma a magyar adatvédelmi jogszabályoknak és az ország uniós kötelezettségeinek is megfelel.

Az Egyesült Államok a 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott országok közül elsőként Csehországgal zárta le az egyeztetést, február 26-án. Észtország és Lettország szerdán írta alá az egyetértési nyilatkozatot. Az előzetes információk alapján az amerikai belbiztonsági minisztérium hétfőn rögzít hasonló memorandumot Szlovákiával és Litvániával is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását