2024. április 19. - Emma
Küldő neve: Címzett neve:
Küldő e-mail: Címzett e-mail:
Üzenet (opcionális):

Egy pohár alkohol is növeli a rák kockázatát

Napi egy pohárka alkohol mellett is nő a mellrák kialakulásának kockázata a menopauza miatt hormonkezelésben részesülő nőknél - figyelmeztettek dán kutatók egy nemzetközi orvosi szaklapban közzétett friss tanulmányban.
2008. március 13. csütörtök 12:16 - Hírextra

Egy sor korábbi kutatás arra vezetett, hogy a rendszeres alkoholfogyasztás növeli a mellrák kialakulásának veszélyét, mivel az alkohol hatással van a nők ösztrogénszintjére és egyéb hormonokra is. Ilymódon a menopauza utáni hormonpótló terápia (HRT) idején fokozott veszélynek van kitéve a szervezet.

Az International Journal of Cancer című folyóiratban megjelent tanulmány koppenhágai szerzői szerint az alkohol és a HRT kombinációja tovább növeli a daganatos megbetegedés kockázatát.
A Dán Országos Közegészségügyi Intézet kutatói ötezer dán nő életét követték nyomon, és arra a megállapításra jutottak, hogy azok a hormonkezelés alatt állók, akik napi egy-két pohárkával hajtottak le, háromszor akkora valószínűséggel lettek rákosak, mint az absztinensek, aki hormont sem kaptak.
A két pohárnál többet ivók már ötszörösére növelték a mellrák kialakulásának esélyét szervezetükben.

A hormonkezelés alatt nem állók kontrollcsoportjában az alkoholfogyasztási szokások és a mellrák kialakulása között nem találtak összefüggést.
Dr. Naja Rod Nielsen és Morten Gronbaek, a tanulmány publikálói arra a következtetésre jutottak, hogy az alkohol nagy valószínűséggel szerepet játszhat a menopauza utáni mellrák kialakulásában a nők hormonbevitelétől függően. Ugyanakkor azt is elismerték, hogy további kutatások szükségesek az alkohol és a hormonok közötti kölcsönhatás megállapítására.

A márciusban megjelent tanulmány két évtized orvosi adatainak elemzése nyomán készült el. A vizsgálat kezdetén a kutatók felmérték a kísérletben résztvevő 5035 menopauza utáni nő ivási szokásait és hormonbevitelét. A következő húsz évben 267 nőnél alakult ki mellrák.
Összességében a rendszeres alkoholfogyasztás nem emelte érezhetően a betegség kockázatát, ám amikor a hormonkezelésre koncentráltak, kiderült, hogy az ivás csak azoknál a nőknél emelte a kockázatot, akik HRT-kezelést kaptak.

Egy régebbi kutatás kimutatta, hogy az alkoholt fogyasztó ösztrogént szedő nőknél háromszor nagyobb ösztrogénszint figyelhető meg, mint azoknál, aki nem ittak. Ez megmagyarázhatja Nielsenék kísérletének eredményét is. A dán tudósok mindenesetre figyelmeztettek, hogy a HRT-használata és az alkoholfogyasztás mindenképen veszélyforrás a menopauzán átesett nőkre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását